Послије пилећег меса, перадари из БиХ желе осигурати извоз јаја у Европску унију

Јуче је у Тешњу одржана сједница Kоординационог одбора живинара/перадара Босне и Херцеговине на којој се разговарало о резултатима заговарања либерализације тржишта Европске уније за производе од пилећег меса.

Такође, на сједници су разматрани наредни кораци по питању извоза расплодних и конзумних јаја у Европску унију. Домаћин сусрета је била тешањска компанија “МАДИ”, чији директор Един Јабанџић предсједава Kоординационим одбором живинара/перадара БиХ.

“Kоординациони одбор је стварно показао да разумни и подузетни људи могу направити квалитетне ствари. Доказали смо и показали да је неопходно јединствено дјеловање сектора. Важно је заговарати реформе на пољу легислативе, подстицајне мјере, а истовремено и радити на коректном односу унутар перадарског сектора. Изузетно ми је задовољство што је месна индустрија ‘МАДИ’ домаћин данашње сједнице, што се показало да постоји спремност да радимо заједно на заговарању извоза пилећег меса у ЕУ, али што ћемо заједно радити на наредном кораку – отварању тржишта ЕУ за расплодна и конзумна јаја из БиХ. То је важна порука”, казао је Јабанџић.

“Захваљујем се представницима сектора, али и пројекту USAID/Sweden FARMA II на подршци. Успјех који смо постигли је заједнички свих институција у БиХ, на свим нивоима, које су биле укључене на том путу. Kада је у питању извоз пилећег меса имамо неколико важних корака које желим појаснити. Наредна тачка је доношење и објављивање измијењене Уредбе број 798/2008. Затим идемо са издавањем рјешења објеката, а свако ко сматра да испуњава услове се такође може пријавити. Послије извршених провјера, рјешења се затим упућују Европској комисији, након чега се исти уврштавају у листу одобрених објеката унутар десетак дана. Након тога се оставља период од мјесец дана државама-чланицама ЕУ за коментар, те по томе слиједи финална објава, листа постаје валидна 10 до 15 дана након објаве, а објекти могу извозити у ЕУ”, закључио је Љубомир Kалаба, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ.

“Ми смо близу, ја тврдим да смо близу извозу расплодних и конзумних јаја према Европској унији. Нама није проблем да ми дижемо капацитете, уколико би нама тржиште дало да изађемо на то тржиште. Оно што ми имамо се не разликује од фарми у ЕУ. Изузетно је важно оно што смо направили по питању пилећег меса, сада је потребно да будемо јединствени ка рјешењу и за овај сегмент перадарских производа”, казао је Предраг Миличић, директор и власник компаније “Агрекс” из Доњег Жабара.

Остварени напредак су данас поздравили представници УСАИД-а и Амбасаде Шведске који подржавају перадарски сектор кроз USAID/Sweden FARMA II пројекат.

“Kористим ову прилику да честитамо Министарству вањске трговине и економских односа БиХ, Канцеларији за ветеринарство Босне и Херцеговине, ентитетским министарствима пољопривреде, инспекторатима на свим нивоима и представницима приватног сектора за учињене кораке напријед према извозу у Европску унију. Дијелимо ваш ентузијазам и радујемо се позитивним ефектима у сектору перадарства БиХ у повећању извоза, отварању нових радних мјеста и подстицању нових инвестиција”, изјавила је Мари Бергстром, шефица развојне сарадње при Амбасади Шведске.

“Постигнути резултати показују да је континуирана подршка USAID/Sweden FARMA II пројекта јавним институцијама и приватним организацијама у сектору перадарства произвела опипљиве резултате, укључујући све оно реализирано кроз обуку, директну техничку подршку и бесповратну помоћ. Настављамо са овим процесом, с циљем повећавања конкурентности сектора перадарства у БиХ. То потврђује и чињеница да је Kоординациони одбор живинара/перада Босне и Херцеговине данас за тему имао и разговор с Канцеларијом за ветеринарство БиХ и представницима USAID/Sweden FARMA II о наредним корацима и активностима за побољшање приступа тржишту и те уклањању препрека за извоз расплодних и конзумних јаја у ЕУ”, додао је директор Мисије УСАИД-а у Босни и Херцеговини Питер Дафи.

(Кликс)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments