Велики успјех за мљекарство: Одобрен извоз свих врста млијека у Европску унију

фото: Министарство спољне трговине и економских односа

Европска комисија данас је објавила одлуку којом је Босну и Херцеговину ставила на листу А и Б земаља, којима је дозвољен извоз свих врста млијека и млијечних производа у ЕУ, што представља велики успјех за нашу мљечну индустрију, саопћио је данас министар вањске трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Наиме, до сада је Босна и Херцеговина извозила само термички обрађено млијеко (тзв. колона Ц), а од сада ће бх. мљекари моћи извозити и млијеко са мањим степеном пастеризације, али и сирово млијеко.

– Као што сам и најавио, Европска комисија је одобрила извоз нових категорија млијека и ово је једна од најпозитивнијих вијести и одлука за мљекарски и пољопривредни сектор БиХ, на чијем је доношењу министарство предано и дуго радило. Ми смо једна од ријетких земаља изван ЕУ-а, која је испунила увјете за извоз свих врста млијека, што говори о напретку цијелог система, али и наше млијечне индустрије – истакнуо је министар Шаровић.

Значајно је да се овом одлуком стварају увјети и за извоз млијечних производа.

– БиХ је и до сада у ЕУ и земље ЦЕФТА-е извозила више пастеризованог млијека него што је увозила, али је велики дефицит биљежен у извозу млијечних производа. Сада отварамо и ова врата – прецизирао је министар

Овим поводом, министар Шаровић данас је обишао постројења мљекаре Пађени у Билећи, која испуњава увјете за извоз у ЕУ и којој ће нова одлука Европске комисије бити од велике користи.

У наредном периоду мљекара Пађени има амбиције да почне са извозом млијечних производа на тржиште Црне Горе.

(Фактор)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments