Шљива пропада у БиХ након обилних киша, Нијемци је одбили куповати због лоше квалитете

Обилне падавине и појачана влажност протеклих мјесеци су имали велики утјецај на коштићаво воће у Босни и Херцеговини због чега произвођаче шљиве у нашој земљи очекује изузетно тешка година.

Наиме, како сазнајемо, шљива је добро родила широм Босне и Херцеговине, али повећане количине течности у гранама и самим плодовима су довеле до трулежи.

– Било је јако тешко заштитити шљиву због прекомјерне влаге и киша које су непрестано падале. У оваквим неприликама долази до трулежи на гранама и плодовима, а ту немамо никакве хемије којом бисмо спасили воћке, казао је предсједник Удружења воћара РС-а Драгоја Дојчиновић.

Произвођачи из РС-а протеклих година су интензивно извозили шљиве у Њемачку, али не и ове године.

– Кренули смо једним дијелом извозити шљиве за Нијемце, пошто су нам стални купци, али одустали су због лоше квалитете. Шљива изгледа изузетно добра, али анализе потврђују да не задовољава стандарде. Прекомјерне количине влаге утјецале су на квалитет. Имат ћемо лошу судбину, каже Дојчиновић.

Воћари из ФБиХ такође откривају како не могу извозити шљиву у Њемачку, Италију и друге евроспке земље.

– Шљива је родила свуда по Европи због чега су бројне државе заштитиле извоз и забраниле увоз шљиве док не потроше све своје капацитете. Тако здраве државе штите своје произвођаче. Наша шљива ће ове године добрим дијелом пропасти, пожалио нам се и предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо.

Прошле годие је укупно 11 хиљада тона шљива из БиХ завршило на њемачком тржишту. Шљива из БиХ препознатљива је на европском тржишту због чега је почетком ове године добила логотип “бх. шљива” под којим се треба извозити у Европску унију и Русију.

Извоз шљиве произвођачима из БиХ прошле године је донио 12,5 милиона марака, а годину прије тога осам милиона марака.

Тренд раста извоза је очит. Међутим, иако бх. шљива ове године први пут на тржиште земаља ЕУ излази брендирана и заштићена логом, упитно је какве резултате извоза могу очекивати воћари.

(klix)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments