Подстицај малинарима у Српској 0,30 КМ за килограм

Борис Пашалић

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас у Братунцу да је ово министарство обезбиједило четири милиона КМ за премије пољопривредницима, а да ће трећина тог износа бити исплаћена узгајивачима малине који ће, због лоше прошлогодишње цијене, добити подстицај од 0,30 КМ за килограм овог воћа.

Говорећи о овом подстицају, Пашалић је појаснио да ће наредних дана узгајивачи малине добити рјешења, а затим ће почети исплата подстицаја који укупно износи 1,5 милиона КМ.

Пашалић каже да је, због кризе у сектору малинарства у посљедњих неколико година, било замишљено да се исплати подстицај од 0,40 КМ за килограм малине, али да због великих количина није било толико средстава, па ће бити исплаћено 0,30 КМ за килограм.

“За малину издвајамо највећи подстицај – трећину средстава из аграрног буџета, док је премија за јабуку 0,07 КМ, а за крушку 0,09 КМ за килограм”, рекао је Пашалић новинарима.

Пашалић је оцијенио да је данашњи састанак у Братунцу са делегацијом руског града Рошаља важан посебно са становишта пласмана јагодичастог воћа на велико руско тржиште, што је посебно значајно за Братунац и околину који су познати по узгоју малине и другог воћа.

“Изнијели смо и потенцијале наших дрвопрерађивачких капацитета и надамо се да ће доћи до сарадње, не само ових општина, него и регија Бирач и Подмосковље”, оцијенио је Пашалић и најавио је подршку ресорног министарства овим активностима.

Он је истакао да је Република Српска до сада имала добру сарадњу са руским партнерима и извозила јабуке на руско тржиште.

“Извоз јабуке и крушке у Русију је у порасту и ово је прилика да се тај изв

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!