Снијег срушио кров штале, страдало седам крава

Сточару Мирославу Иветићу у Герзово, код Мркоњић Града, кров штале се, због велике количине снијега, срушио на стоку и убио седам крава.

Иветић, који је из Језера, казао је да је штета изузетно велика јер је много крава повријеђено, осам крава с трајним оштећењем мораће на клање, а за десетак оштећених се судбина још не зна. Додао је да је штала димензија 70 x 9 метара.

Ветеринар Радован Димитрић, који је учествовао у извлачењу стоке, рекао је да ће штета бити надокнађена, али да су већи проблем 123 грла стоке која су остала без крова.

“Kраве стоје на снијегу дубоком 50-60 цм, а неке од њих су у фази тељења. Штета од крава које је кров убио ће бити надокнађена, али упутио бих апел да ресорно министарство и људи који су у могућности помогну Иветићу како би што прије ријешио гђе ће краве смјестити”, рекао је ветеринар.

Дивна Аничић, начелница Мркоњић Града, рекла је да је 30 крава било у штали када се кров урушио.

“Ради се о дрвеној конструкцији, која је подлегла под тежином снијега који није био очишћен. Цивилна заштита и ватрогасци Мркоњић Града су били на терену и помагали су”, рекла је Аничићева.

Снежана Ружичић, начелница Језера, казала је да је комплетан кров пао на стоку која је била у штали.

“Људи су били на терену и само они могу у овој ситуацији помоћи јер механизација и машине у овом случају не могу ништа”, казала је Ружичићева.

“Било је више од 50 људи из Мркоњић Града, међу којима ватрогасци, комуналци, али и људи из сусједних општина Језера и Шипова. Планирамо да формирамо комисију, па ћемо виђети шта даље и како ћемо власнику помоћи. Оштећена је грађа, а и краве су настрадале”, рекао је Томислав Тодоровић, вршилац дужности начелника Ођељења за привреду и финансије општине Мркоњић Град.

Ружичићева је додала да због лошег времена још нису прогласили елементарну непогоду, те да на овом подручју има доста снијега.

“Што се тиче снијега, у овој општини сви путеви су проходни, али има мало потешкоћа према селу Борци”, нагласила је она.

Иначе, снијег који већ неколико дана пада у БиХ није направио већих проблема већ је само отежао одвијање саобраћаја, а према прогнозама времена и наредних дана нас очекују падавине. Републичка управа цивилне заштите позвала је грађане, колективе и институције да спремно дочекају и овај нови талас падавина и да своје активности прилагоде најављеним метеоролошким условима.

Сви путни правци и улице првог приоритета у Бањалуци су очишћени и проходни, а из градског Ођељења за саобраћај и путеве наводе да највише снијега има на подручју Мањаче, односно Стричића, Агиног Села и Kрмина – око 30 центиметара.

“Сви магистрални и регионални путеви сарајевско-романијске и горњодринске регије су проходни и нема потешкоћа и застоја у одвијању саобраћаја”, рекао је Драган Булошчић, технички директор “Романијапутева”. Такође, како је саопштено из предузећа “Зворникпутеви”, сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач су проходни, али је одвијање саобраћаја отежано на свим дионицама.

(НН)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments