Пашалић: Увезаћемо откупљиваче и произвођаче у Мркоњић Граду ФОТО

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске на подручју општине Мркоњић Град радиће на пројектима кластера, система који подразумијевају увезивање откупљивача са примарним произвођачима, рекао је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.
“Акценат ће бити на новим пројектима, кластерима, групацијама, системима који подразумијевају сав ланац, од производње, преко транспорта до обраде. Људи који су окупљени у удружења или задруге могу да буду нуклеус нових кластера”, истакао је Пашалић.

Он је данас у Мркоњић Граду разговарао са начелником те општине Дивном Аничић и члановима пољопривредних удружења који су на градском тргу представили механизацију коју су добили путем Међународног фонда за пољопривредни развој (ИФАД).

МРКОЊИЋ ГРАД, 22. АПРИЛА /СРНА/ – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић је данас у Мркоњић Граду разговарао са начелником те општине Дивном Аничић.
МРКОЊИЋ ГРАД, 22. АПРИЛА /СРНА/ – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић је данас у Мркоњић Граду разговарао са члановима пољопривредних удружења који су на градском тргу представили механизацију коју су добили путем Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/.

Пашалић је истакао да Министарство и ова општина имају традицинално одличну сарадњу и да су посредством програма ИФАД-а реализовани бројни пројекти.

Он је додао да је циљ да произвођачима паралелно буду обезбијеђена средства за набавку механизације и да буду обучени како најбоље да их користе.

“Наш циљ је да окупљамо произвођаче и уколико се они добро организују ми ћемо сасвим сигурно наћи средства да им помогнемо и даље набавком нове механизације и свега оног што им је потребно”, рекао је министар.

Аничићева је захвалила Министраству пољопривреде, шумарства и водопривреде јер су прошле и ове године на подручју Мркоњић Града путем ИФАД-а реализовани пројекти у вриједности од 1,1 милион марака.

“Набавили смо три трактора и потребну опрему, погон за производњу сира, сушару, 19 јуница, помагали смо пчеларима, а ту су и инфраструктурни пројекти – асфалтирање и водоводи. То није мало и ја сам захвална Министарству и нашим пољопривредницима који су се окупили око удружења и задруга”, додала је Аничићева.

МРКОЊИЋ ГРАД, 22. АПРИЛА /СРНА/ – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић је данас у Мркоњић Граду разговарао са члановима пољопривредних удружења који су на градском тргу представили механизацију коју су добили путем Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/.

Борислав Рудић из Пољопривредне задруге “Пољо МГ” из Подбрда рекао је да је та здруга добила трактор са роло-пресом.

“Имам 18 музних грла, радим стално на проширењу производње, а тако ћу и наставити. Министарство и општина су нам подршка и надам се да ћемо сви зјаедно и у будућности развијати наша села”, додао је Рудић.

Пашалић ће данас посјетити и фарму у селу Сурјан, која је основана прије неколико година и има 300-400 грла.

(СРНА)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments