Подршка фармерима у Новом Граду: У шталама 26 стеоних јуница, у гаражама ролобалирке (ВИДЕО)

Штале фармера у Новом Граду богатије су за 26 расних стеоних јуница и двије ролобалирке. Фармери који су дошли да преузму стоку не крију задовољство. Сада ће, кажу, имати могућност да повећају број грла, али и количину млијека коју продају. Међу њима је и Санел Шумић. Има три музне краве, добио је још једну.
“Биће ми врло значајно и од користи, јер планирам у будућности да би се могао мало више бавити, тако да се захваљујем и Удружењу фармера Нови Град,” рекао је Санел Шумић, из Благај Јапре код Новог Града.

Помоћ фармерима стиже захваљујући Министарству пољопривреде и програма Међународног фонда за пољопривредни развој у Новом Граду. До сада су у граду на Уни реализовали пројекте вриједне више од 1,1 милион марака, а у цијелој приједорској регији од 3,2 милиона марака.

“Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства је опредјељно да све више средстава улаже у капиталне инвестиције, јер смо свјесни да без улагања у нову опрему, нову механизацију, нови подмладак, нова возила не можемо да развијамо пољопривреду. Ово је управо допринос једној таквој идеји и намјери,” каже Борис Пашалић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

Пројекат “Развој пословања на селу”, резултат је рада Министарства, локалних заједница и произвођача. Пољопривреда је важан сектор за новоградску регију.

“Практично четврти пројекат од нове године. Углавном се ради о набавци опреме, стеоних јуница, возила
су набављена за двије задруге које функционишу на подручју Новог Града, за удружење пчелара опрема за прераду воска и прављење сатних основа. Оно што је битно да се улаже у нове технологије, тако да укупна вриједност ова четири пројекта износи више од 360 хиљада марака,” каже Миросслав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Мљекари са подручја Новог Града годишње испоруче око 4,5 милиона литара млијека. У посљедњих десет година пољопривредницима је исплацено 15 милиона марака из редовних подстицаја. Уз подршку ресорног министарства прошле године у овој општини завршена су два инфраструктурна пројекта.

(Извор)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!