У Српској ускоро репроцентри за узгој квалитетних говеда

Зоран Малетић

У Републици Српској ускоро би требало да буду формирани репроцентри у говедарству, у којима би се узгајала квалитетна расна грла за потребе домаћих фарми.

Производњом властитог и квалитетног приплодног материјала ће се значајно унаприједити сточарска производња и смањити увоз јуница које ранијих година на фармама нису дале очекиване резултате.

Иницијативу су покренули ресорно министарство и удружења пољопривредника. Репроцентри би требало да буду формирани на већим фармама, које имају услове за производњу квалитетног приплодног материјала за попуњавање властитог стада, али и продају другим фармерима.

Тако ће домаћи сточари обезбиједити квалитетна грла за потребе властитих фарми по знатно повољнијој цијени и уз мање трошкове, којима су иначе изложени када су приморани да приплодне јунице увозе из ЕУ.

Помоћник министра пољопривреде Зоран Малетић каже да је планирано да се репроцентри оснују на 40 до 50 највећих фарми у Српској.

– То би било чињено на принципу набавке висококвалитетног, сексираног семена. Имаћемо мајке које имају поријекло, добићемо очеве који имају поријекло, мораће се водити матична евиденција и поштовати узгојни програм РС за одређене расе. Сада је у питању сименталац, јер је и опредијељеност произвођача РС производња млијека и меса. За то морају бити заинтересовани и сами узгајивачи – каже Малетић.

Због лоших искуства са увезеним стеоним јуницама фармери су заинтересовани за формирање репроцентара на властитим фармама.

Остоја Николић из Удружења произвођача млијека и узгој говеда каже да ће тако домаћи фармер избјећи могућност да купују приплодни материјал лошијег квалитета.

– Можемо произвести квалитетна грла за своје потребе. На мојој фарми сам почео од 2014. да вршим селекцију и остављам најбоља грла за потребе моје фарме, односно производњом женских грла вршим ремонт мог стада – рекао је Николић.

Због проблема које је имао са увезеним стеоним јуницама и фармер из Дворова, Жељко Трифковић, узгаја телад из властитог стада и попуњава фарму. Kаже, репроцентри ће знатно унаприједити сточарску производњу.

– Требало би да се оснује што више тих центара да би људи имали већи избор тих приплодних грла. Без квалитетних крава нема ни квалитетних приплодних јуница. Kад сам почео да се бавим овим купио сам 14 телади, увезених из Њемачке и Чешке. Морао сам правити властиту селекцију и због квалитета и због финансијског аспекта – каже Трифковић.

Овај семберски фармер се производњом млијека бави од 2008. године.

– Имам 17 крава на мужи, које дају око 440 литара млијека. Надам се да ћу моћи проширити фарму. Kад се све узме у обзир, прошла година је задовољавајућа – каже овај фармер.

Kорак ближе стандардима ЕУ

Произвођачи би требало да иду у смјеру производње и продаје квалитетне приплодне стоке, јер им се прије свега нуди могућност веће зараде, сматрају у ресорном министарству и наглашавају да ће низом мјера подржати ову производњу.

Већим обимом производње повећала би се и конкурентност домаћег сточарства и продуктивност говедарске производње, а произвођачи приближили стандардима ЕУ.

(СрпскаИнфо)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!