Mirjanić: Podsticaji Vlade omogućili povećanje proizvodnje mlijeka

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić danas je obišao farmu Borojević u Tišini kod Šamca i razgovarao sa vlasnikom i direktorom Čedom Borojevićem.

On kaže da ovo nije njegov prvi boravak ovdje i kada god dođe vidi nešto novo, a sada je u pitanju usavršavanje tehnologije proizvodnje mlijeka kod Borojevića koji je najbolji u Republici Srpskoj.

– Republika Srpska u cjelini i Vlada Republike Srpske puno sredstava su uložili u agrarni sektor, pogotovo u mljekarski sektor – za pet godina više od 100 miliona maraka, kaže Mirjanić.

Ministar je naglasio da danas u Srpskoj ima oko 4.500 poljoprivrednih proizvođača koji se profesionalno bave prozvodnjom mlijeka, koji imaju veću proizvodnju nego prije četiri godine kada je bilo 7.500 proizvođača, što znači da je povećana smo ukupna proizvodnja i kvalitet.

On dodaje da animalna, u odnosu na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, daje doprinos bruto društvenom proizvodu više od 55 odsto.
“Poljoprivredna proizvodnja je intenzivna, razvijenija, ima dobar trend daljeg razvoja. U prošloj godini imali smo izvoz agranih proizvoda oko 400 miliona maraka, što je omogućeno kroz podsticaje Vlade različitim vidovima privređivanja iz oblasti agrarnog sektora”, kaže Mirjanić.

On je uvjeren da će za najduže tri do četiri godine agrarni sektor Republike Srpske moći dati izvoz od najmanje milijardu evra, što je ogroman doprinos ekonomiji Republike Srpske.

– Agrarni sektor daje Republici Srpskoj nešto što je nezamjenjivo. U posljednjih pet godina učešće agrararog sektora u bruto društvenom proizvodu je više od 23 odsto, a tu je i prehrambena industrija i drugo, kaže Mirjanić.

On je podsjetio da farma Borojević povlači podsticaje po različitim osnovama, a najvažniji podsticaj je premiranje mlijeka, proizvodnja priplodnog materijala, provoizvodnja tovnog materijala, a farma ima i proizvodnju pšenice, pa i po tom osnovu ima podsticaje.

Vlasnik farme Čedo Borojević ističe da je posjeta ministra dokaz da se sektoru proizvodnje mlijeka posvećuje najveća pažnja, te da se trude da proizvođači imaju mjesto koje zaslužuju.

– Ministarstvo je sektoru proizvodnje mlijeka pristupili ozbiljno, upravo onako kako to rade najrazvijenije zemlje Evrope. Ja s pravom mogu reći da me iz Ministarstva u potpunosti podržavaju, kaže Borojević.

On je dodao da je za šest mjeseci ove godine proizveo 707.000 litara mlijeka, a očekuje da će ove godine ostvariti proizvodnju 1,4 miliona litara.

(Glas Banjaluke)

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!