Мирјанић: Подстицаји Владе омогућили повећање производње млијека

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић данас је обишао фарму Боројевић у Тишини код Шамца и разговарао са власником и директором Чедом Боројевићем.

Он каже да ово није његов први боравак овдје и када год дође види нешто ново, а сада је у питању усавршавање технологије производње млијека код Боројевића који је најбољи у Републици Српској.

– Република Српска у цјелини и Влада Републике Српске пуно средстава су уложили у аграрни сектор, поготово у мљекарски сектор – за пет година више од 100 милиона марака, каже Мирјанић.

Министар је нагласио да данас у Српској има око 4.500 пољопривредних произвођача који се професионално баве прозводњом млијека, који имају већу производњу него прије четири године када је било 7.500 произвођача, што значи да је повећана смо укупна производња и квалитет.

Он додаје да анимална, у односу на укупну пољопривредну производњу, даје допринос бруто друштвеном производу више од 55 одсто.
“Пољопривредна производња је интензивна, развијенија, има добар тренд даљег развоја. У прошлој години имали смо извоз аграних производа око 400 милиона марака, што је омогућено кроз подстицаје Владе различитим видовима привређивања из области аграрног сектора”, каже Мирјанић.

Он је увјерен да ће за најдуже три до четири године аграрни сектор Републике Српске моћи дати извоз од најмање милијарду евра, што је огроман допринос економији Републике Српске.

– Аграрни сектор даје Републици Српској нешто што је незамјењиво. У посљедњих пет година учешће аграрарог сектора у бруто друштвеном производу је више од 23 одсто, а ту је и прехрамбена индустрија и друго, каже Мирјанић.

Он је подсјетио да фарма Боројевић повлачи подстицаје по различитим основама, а најважнији подстицај је премирање млијека, производња приплодног материјала, провоизводња товног материјала, а фарма има и производњу пшенице, па и по том основу има подстицаје.

Власник фарме Чедо Боројевић истиче да је посјета министра доказ да се сектору производње млијека посвећује највећа пажња, те да се труде да произвођачи имају мјесто које заслужују.

– Министарство је сектору производње млијека приступили озбиљно, управо онако како то раде најразвијеније земље Европе. Ја с правом могу рећи да ме из Министарства у потпуности подржавају, каже Боројевић.

Он је додао да је за шест мјесеци ове године произвео 707.000 литара млијека, а очекује да ће ове године остварити производњу 1,4 милиона литара.

(Глас Бањалуке)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!