До краја јануара рок за пријаву засијаних површина

Произвођачи меркантилне пшенице до 31. јануара, треба да поднесу пријаву засијаних површина у јесењој сјетви, јер ће то бити основ за остваривање права на подстицаје за ову производњу. Министарство се одлучило на измјену Правилника о подстицајима ради ефикаснијег планирања средстава.

Многи пољопривредници који су засијали пшеницу већ су прикупили потребну документацију и у Пољопривредним стручним службама пријављују засијане површине како би на вријеме завршили и овај дио посла.

Јесен није била погодна за сјетву. Због суше, обрада земљишта је била тешка и скупа. Васо Дикић из Амајлија је засијао 400 хектара пшенице, а ових дана планира да пријави сјетвене површине да би остварио подстицај.

“Ови подстицаји нам пуно значе јер је гориво било веома сњкупо, као и ђубриво и сјеменска пшеница”, истиче Дикић.

Како би остварили новчани подстицај по хектару засијане површине, пољопривредници треба да испуне и одређене услове.

“Требало је да посију минимум хектар и по, да испуне минималну норму сјетве од 170 кг, да су купили сјеменску пшеницу и да су се пријавили у нашим канцеларијама”, рекла је Радинка Мићић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

У мјестима гдје нема канцеларија Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, пријаве се могу подносити у општинским одјељењима за пољопривреду. Апелују на ратаре да што прије поднесу пријаве о сјетви, како се не би стварале гужве крајем јануара.

(РТРС)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments