БиХ још увијек чека дозволу за извоз меса перади у ЕУ

Kанцеларија за ветеринарство БиХ још увијек чека дозволу за извоз меса и производа од перади из БиХ на тржиште ЕУ.

Из Kанцеларије су поручили да су они своје задатке и обавезе испунили.

– Након одобравања Акционог плана, сљедећи корак који је потребно реализовати је да Европска комисија, у складу са својим процедурама, заврши процедуре, како би БиХ била уврштена на листу земаља из којих је дозвољен извоз меса перади и извоз производа од меса перади у ЕУ – кажу из Kанцеларије за ветеринарство БиХ.

Пуних десет година живинари у БиХ се боре за извоз на европско тржиште. Ниједна бх. фирма још увијек није добила сертификат. Ипак, живинари се надају да ће перад ускоро кренути преко границе и стићи на полице трговина у ЕУ.

– ФВО инспекција била је у три наврата у нашој земљи. Могу да констатујем, чини ми се да је већи проблем био у регулисању, односно примјени, доношењу и примјени неких законских рјешења који се тичу што ентитетских министарстава, што бх нивоа, а мањи проблеми су били у компанијама које су биле предмет гледања. Хоћемо да се надамо, заиста, да ће наше власти у 2019. са Европском комисијом дефинитивно ставити тачку и да ћемо се ми појавити на полицама продавница у земљама ЕУ – каже Предраг Миличић, предсједник Заједнице живинара РС.

С обзиром на потенцијале, бх. живинари се надају да ће се и за њих, коначно, отворити тржиште. Kолико ће их бити добродошло на тржишту ЕУ, не могу прецизирати. Kажу, вјероватно неће бити велики број. У сваком случају, излазак на европско тржиште има велики значај.

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments