Do kraja januara rok za prijavu zasijanih površina

Proizvođači merkantilne pšenice do 31. januara, treba da podnesu prijavu zasijanih površina u jesenjoj sjetvi, jer će to biti osnov za ostvarivanje prava na podsticaje za ovu proizvodnju. Ministarstvo se odlučilo na izmjenu Pravilnika o podsticajima radi efikasnijeg planiranja sredstava.

Mnogi poljoprivrednici koji su zasijali pšenicu već su prikupili potrebnu dokumentaciju i u Poljoprivrednim stručnim službama prijavljuju zasijane površine kako bi na vrijeme završili i ovaj dio posla.

Jesen nije bila pogodna za sjetvu. Zbog suše, obrada zemljišta je bila teška i skupa. Vaso Dikić iz Amajlija je zasijao 400 hektara pšenice, a ovih dana planira da prijavi sjetvene površine da bi ostvario podsticaj.

“Ovi podsticaji nam puno znače jer je gorivo bilo veoma snjkupo, kao i đubrivo i sjemenska pšenica”, ističe Dikić.

Kako bi ostvarili novčani podsticaj po hektaru zasijane površine, poljoprivrednici treba da ispune i određene uslove.

“Trebalo je da posiju minimum hektar i po, da ispune minimalnu normu sjetve od 170 kg, da su kupili sjemensku pšenicu i da su se prijavili u našim kancelarijama”, rekla je Radinka Mićić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

U mjestima gdje nema kancelarija Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, prijave se mogu podnositi u opštinskim odjeljenjima za poljoprivredu. Apeluju na ratare da što prije podnesu prijave o sjetvi, kako se ne bi stvarale gužve krajem januara.

(RTRS)

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments