Мирјанић: Временске прилике умањиле род и квалитет пшенице

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је током данашње посјете Бијељини да су временске прилике од потенцијално доброг овогодишњег рода пшенице довеле до мањег рода и лошијег квалитета хљебног жита.

– Због мањег рода и лошијег квалитета имамо и нижу цијену и доходовност овогодишње пшенице је доста упитна – рекао је Мирјанић и додао да је због кише и временских неприлика на овом подручју 50 одсто пшенице остало још непожњевено.

Он је најавио да ће ресорно министарство сагледати ситуацију, али је истакао да треба имати у виду доста добру подршку за производњу пшенице у Српској од 200 КМ по хектару, кроз подјелу регресираног дизел горива и кроз премију од 0,05 КМ по килограму хљебног жита.

– То је сасвим солидан подстицај у нормалним годинама. Ово је доста неповољна година, анализираћемо у каквој су ситуацији произвођачи и шта се може учинити – каже Мирјанић.

Министар је подсјетио да су велики напори већ учињени да се измире обећања домаћим пољопривредним произвођачима и права која имају по актима у овој области.

-Влада је разматрала информацију о овогодишњој производњи, откупу и преузимању пољопривредних производа и договорили смо снижавање камата код Инвестиционо развојне банке, како би то помогло да пословне банке смање своју камату да она не прелази три до 3,5 одсто – навео је Мирјанић.

Према његовим ријечима, то је урађено да би пољопривредни произвођачи, прерађивачи и прометници имали довољно новца за откуп овогодишњих количина пшенице, воћа, поврћа и меса у Српској.

– Што се тиче средстава за откуп и цијене капитала, то је доста повољно, захваљујући одлуци Владе да се снизе те камате – каже Мирјанић.

Након посјете млину “Продукт” у Сембрији, он је похвалио организацију, солидан капацитет, квалитет, као и ентузијазам и добро познавање млинарства.

У наставку боравка у Бијељини министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић посјетиће још нека успјешна предузећа, попут фирме “Танасић” која се бави прерадом воћа и поврћа.

(srna)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments