Проблеми свињогојаца због прекомјерног увоза меса: Продају товљенике испод сваке цијене

Продаја товних свиња иде веома тешко, иако је вријеме свињокоља, а све због прекомјерног увоза меса који угрожава домаћу производњу.

Да би производња била исплатива цијена прасади требало би да буде од три до 3,5 KМ, а товљеника најмање од 2,80 до три марке поручују узгајивачи свиња. Наводе да су на сточној пијаци у Бијељини цијене за пола марке ниже па се свиње у класи продају за 2,50 KМ по килограму, што је испод трошкова производње.

Мирко Лазић из Батковића каже да садашња цијена не покрива чак ни новац уложен у храну.

– Kад се све сабере никакве рачунице немамо, а највећи проблем нам је месо које се увози. Иако је лошијег квалитета оно је јефтиније, док ми пропадамо – каже Лазић.

У селу Магнојевић, познатом по узгоју свиња, 15 узгајивача годишње испоручи на тржиште од 15.000 до 20.000 товљеника.

Стевица Марковић има континуирану производњу од прасића до утовљеног грла. Годишње произведе око 1.200 товних свиња, а за продају тренутно има 300 свиња у класи, али каже да продаја иде тешко.

– Цијела година је лоша, јер је ниска откупна цијена. Тренутна је 2,40 KМ плус ПДВ по килограму. То не може покрити ни основне трошкове производње, али морамо их скидати са хране. Надамо се да ће се реализовати обећање Министарства пољопривреде и да ћемо добити премију од 50 KМ. Са том премијом били би на позитивној нули, покрили трошкове, изашли из губитка и остварили приход како би наставили даље производњу. Иначе од јуна до септембра никаквог помака у цијени није било. Цијена није ишла преко 2,60 KМ, а трошкови производње су од 2,40 до двије и по марке. Значи тренутно смо негђе на нули или у минусу – каже Марковић.

Иако домаћа производња покрива тек 20 одсто потреба становништва, а остатак је из увоза, периодично се појављује вишак свиња на тржишту и тада настаје проблем пласмана, свиње губе класу, а цијена је мања.

Слободан Петрић из Магнојевића има фарму са 5.000 свиња и поручује да уколико се не предузму мјере и заштити домаћа производња, биће присиљен да смањи број животиња у својим оборима.

– Прије свега изједначити подстицаје за земљама окружења. Без веће премије не можемо бити конкурентни на тржишту, нити наша производња може бити исплатива. Ово је традиционална производња, коју по сваку цијену треба очувати. Савјет министара БиХ ниједном мјером за 15 година није заштитио нашу производњу. Са овим подстицајима и цијеном радимо бесплатно – каже Петрић.

Међутим, према подацима ресорног министарства годинама се производи исти број товљеника, тако да је и поред свих проблема, на петогодишњем нивоу, свињогојство рентабилна производња.

Борба са конкуренцијом

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић настоји да помогне произвођачима, али каже да то иде веома тешко.

– Сваке године покушавамо да се изборимо са нелојалном конкуренцијом која нам долази путем прекомјерног увоза. Без већег ангажовања надлежних, односно државе, овај проблем се неће ријешити – каже Маринковић.

(СрпскаИнфо)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!