Очекује се 60-70 т/ха силажног кукуруза – анализе ће показати каквог је квалитета

Манифестација “Дани поља силажног кукуруза”, у оквиру које је приказан оглед са 25 хибрида силажног кукуруза из осам селекцијских кућа постављених на имању пољопривредника Драгана Балтића, одржана је данас у Трнопољу код Приједора.

Помоћник министра пољопривреде Борис Пашалић изјавио је том приликом новинарима да Министарство пољопривреде традиционално поставља пољске огледе широм Републике Српске.

Борис Пашалић
Борис Пашалић

Очекује се 60-70 тона по хектару

“Ово је био један од наша четири огледа са силажним кукурузом на којем смо задовољни овогодишњим уродом кукуруза и очекујемо натпросјечне приносе, и то како клипа, тако и силаже. Овај оглед, односно кукуруз, није намијењен за производњу клипа, него за силирање и овдје очекујемо 60-70 тона по хектару и то је изнад просјека, што су сигурно рекордни приноси у овој години”, рекао је Пашалић.

Додао је и да ово министарство настоји да сваке године повећа и квалитет и квантитет огледа са циљем да се произвођачима на лицу мјеста покажу нове технологије, сорте и хибриди.

“Циљ је да произвођачи на својим парцелама и имањима примијене најбоље хибриде који су у овим огледима, оне који су дали најбоље резултате, јер самим тим уводимо нове сорте, повећавамо приносе, уводимо селекције које су отпорније на сушу, неке биљне болести и штеточине”, истакао је Пашалић.

Ова година је изузетно погодовала кукурузу

Руководилац подручне јединице Приједор ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Данијел Егић изјавио је новинарима да је ова година изузетно погодовала кукурузу.

“Овај оглед изгледа добро и међу сортама нема разлике, али тек након скидања силаже и хемијске анализе имаћемо потпуне резултате. Досадашња пракса показује да оно што изгледа да је најбоље можда и није тако квалитетан производ”, навео је Егић.

Власник фарме Драган Балтић из Трнопоља, гдје је данас приказан оглед, има 120 говеда, од којих 70 музних крава, истиче да је до сада више пута учестовао у овим активностима.

“Овдје има неколико нових сорти кукуруза и неких које никако нисам сијао, а одлучио сам се за то не бих ли подигао ниво млијека по музном грлу и унаприједио производњу ради веће исплативости, односно, да музне краве са мањом количином, а квалитетном храном дају више млијека”, каже Балтић.

Министарство пољопривреде, осим у Трнопољу, ове године има огледне парцеле у региону Добоја, Сокоца и Прњавора.​

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments