Воћари у РС скоро једини задовољни: Киша богомдана за воће

Иако је ове године кишно љето појединим пољопривредним произвођачима у РС пало као со на рану, воћарима су облаци и кише, како тврде, повећали приносе.

Удружење воћара Републике Спрке

“Киша одлично дође како би плодови имали довољно влаге и како би се побољшао њихов квалитет. Ово је сасвим довољно воде и нису прекомјерне количине кише”, казао је Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС.

Према његовим ријечима, мањи проблеми могу настати само са чувањем и складиштењем воћа због повећаног присуства воде у плодовима, али и на то су, како каже, воћари спремни да употријебе додатна средства заштите.

“Када су у питању јабука и крушка, ми ћемо урадити све што је у нашој моћи и додаћемо препарате који су потребни да сачувамо да нам плодови не труну, али влага нам одговара”, истакао је Дојчиновић, те додао да мање количине кише ни у току бербе нису страшне, јер, истиче, увијек се може сат-два сачекати да киша прође па наставити с бербом.

Воћарима, појашњава Дојчиновић, киша ствара проблем једино у прољеће, када не могу механизацијом ући у воћњаке због превише влаге и мокрих терена да би обавили заштиту.

Градишка

Никола Вукота, воћар из Градишке, рекао је да је киша за воћаре богомдана, те да, засад, осим за поједине сорте јабуке, кише више није потребно.

“Конкретно, на простору гдје се налази моје воће у суботу је пало 28 литара кише, прије тога 37 литара кише и то су падавине које задовољавају потребе воћа. Воћари могу мирно спавати, јер они које није погодио град имају идеалну годину”, каже Вукота.

Додао је да једини проблем с којим се сусретао јесте проблем са слабим наслонима за воће, јер како каже, због расквашеног тла долази до изваљивања стабала, али ни то није превише алармантно.

Приједор

Драгомир Вујковић, произвођач јабука из Бабића, код Приједора, казао је да је ова година за јабуку, а и друго воће добра, али да је град узео данак код неких.

“Конкретно, моје подручје, Поткозарје, Ламовита и Бабићи, претрпјело је штету од града и још неких двадесетак воћара с јужне стране Козаре имало је штету од града, али да није било тога, услови за воће били би савршени ове године “, рекао је Вујковић.

Приједорчанка

Никола Вукелић, директор “Приједорчанке” А.Д., казао је да су временски услови за воће ове године идеални.

“Плодовима је идеално то што имају влаге, тако да су приноси ове године одлични. Једини проблем који ми имамо је тај што немамо довољно амбалаже и расхладних комора гдје ћемо то воће смјестити”, рекао је Вукелић.

(Независне Новине)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments