Pašalić: Registar svih podsticaja donosi transparentnost

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je juče da će ovogodišnje formiranje registra svih podsticaja, koje Vlada isplaćuje korisnicima, učiniti taj sistem kontrolisanijim i transparentnijim.

Pašalić je rekao da je na račune poljoprivrednika od početka godine uplaćeno 26 miliona KM podsticaja.

– Time su izmirene gotovo sve obaveze po tom osnovu iz prošle godine. Uskoro krećemo sa isplatom podsticaja za ovu godinu za šta je Vlada obezbijedila 71 milion KM – rekao je Pašalić za ATV.

Kada je riječ o proljećnoj sjetvi, Pašalić je rekao da će ove godine biti zasijano oko 135.000 hektara kukuruzom, u aprilu i maju oko 4.000 hektara soje, te oko 15.000 hektara povrćem.

Govoreći o podjeli regresiranog goriva, čija je cijena na pumpama za 60 feninga manja od maloprodajne, Pašalić je rekao da rok za njegovo preuzimanje traje do jeseni, te da je za te potrebe na raspolaganju proizvođačima sedam miliona KM.

– To je velika podrška proizvođačima koja ih čini konkurentnijim – rekao je Pašalić.

Kada je riječ o bolesti afričke kuge svinja u regionu, Pašalić je naveo da je potpisao naredbu za odstrel jednog broj divljih svinja u Republici Srpskoj, te da se taj proces privodi kraju.

– Cilj je da pratimo situaciju. Kod nas do sada nije uočen transfer ove kuge sa divljih na domaće svinje, a ako bude, reagovaćemo – objasnio je Pašalić.

On je naveo da će novi zakon o šumama, na kome se radi, definisati sistem obračuna obaveza preduzeća “Šume Srpske” prema opštinama i gradovima.

– Definisaće neka pitanja unutrašnjeg uređenja ‘Šuma’, statuta te firme, sistematizacije radnih mjesta… Imamo namjeru da ga u narednih mjesec dana uputimo Vladi, a kasnije i u Narodnu skupštinu – rekao je Pašalić i dodao da je opredjeljenje Vlade da se konsoliduje stanje u javnim preduzećima u kojima su uočeni problemi.

On je rekao da će resorno ministarstvo u parlamentarnu proceduru uputiti i nove zakone o poljoprivredi i poljoprivrednim podsticajima.

– Nakon pregovora sa poljoprivrednicima, donijeli smo najvažniji godišnji dokument – pravilnik o podsticajima. Završavamo dokument o kapitalnim investicijama i taj proces je tekao kako smo planirali – rekao je Pašalić.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
najstariji
najnoviji najbolje ocjenjeni
Inline Feedbacks
View all comments