Семберски повртари и фабрика “Сава” основали кластер

Семберски повртари и Прехрамбена индустрија “Сава” из Бијељине основали су кластер у који ће се укључити и пољопривредници из 10 општина регије у циљу унапређења производње воћа и поврћа и боље сарадње са фабриком. Функционисање кластера биће подржано средствима ИФАД пројекта, укупне вриједности 2,1 милион марака. Министарство пољопривреде ће са 900.000 мараке подржати произвођаче који ће потписати уговоре и своје производе предати у “Саву”.

Формирање кластера, спас је и за пољопривредне произвођаче и фабрику Сава. Овим видом удруживања, произвођачима ће бити обезбијеђено 50 одсто средстава укупне инвестиције за производњу, као и сигуран откуп, а фабрика ће добити довољно домаће сировине за прераду. Циљ је да се додатно оснажи примарна производња, али и прерађивачки сектор.

– Развијати само примарну производњу а не развијати паралелно и прехрамбену индустрију која треба да преузме те производе примарне производње је бесмислено, тако да ћемо ми у будћем периоду посебну пажњу посветити том сектору –  истакао је министар пољопривреде Српске Борис Пашалић.

Пољопривредни произвођачи који са фабриком склопе уговор о производњи и откупу имаће субвенцију за репроматеријал. 40 одсто инвестиције обезбиједиће ресорно министарство, а 10 одсто локалне заједнице.

– Осталих 50 одсто које треба да плате за репроматеријал, пестициде хербициде, сјемена, вјештачка ђубрива, могу да предају у сировини, односно свом производу – нагласио је директор “Саве” Стево Филиповић и додао да ће фабрика измирити трошкове добављачу.

То је велика помоћ пољопривредницима, јер у овој производњи, стартна улагања су изузетно велика.

– Има много пољопривредника који у старту не могу да исфинансирају све. Да би били стабилни приноси морају да буду и стабилна улагања. Битно је да током цијеле производње, како ми кажемо , не шкрипи – каже пољопривредник из Црњелова Драган Живановић.

Бенефит од кластера имаће пољопривредници већ на почетку производње. Ове године се касни, јер су повртари завршили сјетву прије формирања кластера, али ће средства користити за набавку амбалаже , хемикалија и ђубрива. Све што се не потроши у овој години, остаће за финансирање производње у наредној.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
1 Коментар
најстарији
најновији најбоље оцјењени
Inline Feedbacks
View all comments
1xbet на сегодня прямо сейчас
15. фебруара 2023. 16:56

Букмекерская контора 1xBet является очень популярных на рынке. 1xbet на сегодня прямо сейчас Большой выбор спортивных и киберспортивных событий, десятки открытых линий, самые высокие коэффициенты. Кроме того, БК имеет обширный функционал и немногие дает возможность совершать ставки по уникальным промокодам. Используя промокоды, вы можете получить реальный денежный выигрыш, не внося абсолютно никаких средств. Это реально! Узнать последний промокод вы можете прямо сейчас, однако использовать его необходимо в соответствии с правилами и инструкциями, которые приведены ниже.