Пашалић: Регистар свих подстицаја доноси транспарентност

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је јуче да ће овогодишње формирање регистра свих подстицаја, које Влада исплаћује корисницима, учинити тај систем контролисанијим и транспарентнијим.

Пашалић је рекао да је на рачуне пољопривредника од почетка године уплаћено 26 милиона КМ подстицаја.

– Тиме су измирене готово све обавезе по том основу из прошле године. Ускоро крећемо са исплатом подстицаја за ову годину за шта је Влада обезбиједила 71 милион КМ – рекао је Пашалић за АТВ.

Када је ријеч о прољећној сјетви, Пашалић је рекао да ће ове године бити засијано око 135.000 хектара кукурузом, у априлу и мају око 4.000 хектара соје, те око 15.000 хектара поврћем.

Говорећи о подјели регресираног горива, чија је цијена на пумпама за 60 фенинга мања од малопродајне, Пашалић је рекао да рок за његово преузимање траје до јесени, те да је за те потребе на располагању произвођачима седам милиона КМ.

– То је велика подршка произвођачима која их чини конкурентнијим – рекао је Пашалић.

Када је ријеч о болести афричке куге свиња у региону, Пашалић је навео да је потписао наредбу за одстрел једног број дивљих свиња у Републици Српској, те да се тај процес приводи крају.

– Циљ је да пратимо ситуацију. Код нас до сада није уочен трансфер ове куге са дивљих на домаће свиње, а ако буде, реаговаћемо – објаснио је Пашалић.

Он је навео да ће нови закон о шумама, на коме се ради, дефинисати систем обрачуна обавеза предузећа “Шуме Српске” према општинама и градовима.

– Дефинисаће нека питања унутрашњег уређења ‘Шума’, статута те фирме, систематизације радних мјеста… Имамо намјеру да га у наредних мјесец дана упутимо Влади, а касније и у Народну скупштину – рекао је Пашалић и додао да је опредјељење Владе да се консолидује стање у јавним предузећима у којима су уочени проблеми.

Он је рекао да ће ресорно министарство у парламентарну процедуру упутити и нове законе о пољопривреди и пољопривредним подстицајима.

– Након преговора са пољопривредницима, донијели смо најважнији годишњи документ – правилник о подстицајима. Завршавамо документ о капиталним инвестицијама и тај процес је текао како смо планирали – рекао је Пашалић.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
најстарији
најновији најбоље оцјењени
Inline Feedbacks
View all comments