Шта модеран фармер ради у фебруару?

Тренутно се налазимо у тихом раздобљу између двије сезоне, јесенских радова и почетка прољетних активности. Иако је још увијек хладно и не може се ићи у поље, модеран пољопривредник има много обавеза пред собом. Ово зимско раздобље је идеално за рад у топлом. На који начин модеран пољопривредник користи ово вријеме, сазнајте у наставку.

Израђује буџет газдинства

Успјешним завршетком прошле сезоне пољопривредник узима у обзир све податке, те израђује прорачун за нову сезону. Поред сталних инпута производње као што су сјеме, гнојиво, пестициди, енергенти, водитељ газдинства у своје калкулације укључује исплативост нових улагања. Веће инвестиције попут куповине земљишта, механизације и сл. траже квалитетније калкулације како би улагање било позитивно за унапрјеђење пословања. Врло је тешко прогнозирати све потребне ресурсе у наредној производни сезони. Нпр. додатна заштита усјева услијед неповољног времена, замјена непредвидивих ломова на механизацији и сл.

Шта се ради, а шта сади у фебруару?

Прорачун се углавном ради на бази прошлих година. Што је више доступних података из прошлих производних сезона пољопривреднику је једноставније саставити буџет.

Проучава трендове на тржишту и провјерава механизацију

Једном кад састави властити прорачун, пољопривредник тражи трендове исплативих пољопривредних односно пољопривредно везаних активности. Надаље, узима у обзир варијације у цијенама уназад неколико година, што помаже код одабира колико ће земљишта којом културом засадити. Упоређивање (енг. Benchmarking) газдинства, је алат који пољопривредници користе како би побољшали своје пословање помоћу дијељења информација из истог произвођачког сектора. Пољопривредник одлази на разне семинаре и сајмове у циљу обогаћивања својих досадашњих знања.

Тиха сезона је најповољније вријеме за замјену дотрајалих дијелова на механизацији. Такође, иновативни пољопривредници користе овај период за израду иновација које ће им олакшати посао у наредној сезони. Пољопривредник зна с којим машинама је имао проблема те им посвећује више времена. Први радови у пољу, идеално крећу у фебруару, стога машине попут расипача минералних гнојива су готово припремљени за рад.

Треба израдити и план за заштиту биља, али и проширити пословање

Заштита биља је једна од најважнијих операција коју пољопривредник обавља. На водитељу газдинства је велика одговорност на који начин и када ће обавити потребну заштиту усјева. Услијед све већег притиска јавности о употреби пестицида, пољопривредници су присиљени користити савремена знања и технологије. Израдом распореда у заштити усјева, узгајивач биља добија вишеструке користи. Нпр. планирана количина средстава коју купује у периоду кад је цијена мања, планирање даје ширу слику активности које ће обављати итд.

У фебруару се ради визуална анализа поља које се планира купити односно узети у најам. Иако, углавном нема вегетације, визуалном анализом терена сазнаје се колико је тло водопропусно, провјерава се структура тла и текстура. Поред наведеног, може се видјети да ли је присутна ерозија (одношење минералне и органске материје тла помоћу вјетра и воде).

На крају дана овдје се ради о производњи под ведрим небом. Мајка природа је непредвидива. Kад пољопривредник изради прецизан план на основу података прошлих производних година, увијек мора бити спреман на неочекиване ситуације. Пољопривреда је уистину једна од најљепших дјелатности која стално даје изазове и побуђује жељу за сталним напретком.

(АгроКлуб)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments