Подстицаје губили због свјетла на семафору

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске мијења праксу дођеле подстицаја за пољопривредну механизацију, а на коју су бројни пољопривредници имали велике замјерке.

Наиме, прошле године новац по овом основу добили су они који су први поднијели захтјев па су многи због баналних разлога у само неколико минута остали кратких рукава.

“Мислимо да ће се пракса каква је била у претходној години заобићи, јер се заиста ни у којем случају не можемо помирити с тим да је неко ко преда пет минута раније захтјев вреднији пажње од неког ко је мало закаснио и кога је зауставило црвено свјетло на семафору”, каже Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Једна од новина у овој области је и то да они који су остварили право на подстицаје у прошлој, неће моћи аплицирати у овој години, тачније мораће једну годину да паузирају.

Према ријечима Бориса Пашалића, ресорног министра, тражено је најправичније рјешење.

“Kако год да урадимо, према некима није фер, али на нама је да процијенимо шта ће нам дати бољи ефекат. Имали смо прошле године неких 220 пријава за тракторе, а 90 произвођача је добило подстицај. Тако смо дошли у ситуацију да имамо 90 задовољних, а 130 незадовољних корисника. То нам није циљ. Желимо да мјера успије”, казао је Пашалић.

Он је казао како ће подстицаји за набавку механизације у овој години бити најмање три милиона марака, што је знатно већа сума него прошле године, када су износили 2,2 милиона KМ.

Иначе, у Министарству пољопривреде данас су одржане завршне консултације у вези с правилником за подстицаје у 2019. години, а пољопривредници су изашли никад задовољнији.

Аграрни буџет и у наредној години је 71 милион марака, с тим да су овај пут направљене одређене прераспођеле на штету мљекара, који ће добијати пет фенинга мање подстицаја по литру млијека у корист свињара, који могу очекивати више новца за узгојене товне свиње и приплодне крмаче.

Једна од новина је и да право на подстицаје неће имати они који имају неизмирене обавезе према Пореској управи РС по основу доприноса. А таквих је, према подацима Министарства, много. Наиме, од 22.000 регистрованих пољопривредника, тек 8.000 измирује своје обавезе, показују подаци Министарства.

С обзиром на то да су завршене консултације с пољопривредним произвођачима, Правилник о подстицајима би требало да буде објављен кроз неколико дана у “Службеном гласнику РС”.

(НН)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments