Инспекција: Послије увозног меса, контрола и на домаћим фармама

Градски инспектори кренули су данас у контролу фарми клаоница, мљекара и рибњака на подручју града Бањалука. Kако је потврђено у Одјељењу за инспекцијске послове, биће контролисана исправност меса, јаја, рибе и млијека.

Према плану анализа, узети узорци биће контролисани на ниво присутности антибиотика, хормона, тешких метала, пестицида и других штетних материја.

– Прошле седмице извршили смо контролу меса из увоза, а ове крећемо са домаћим произвођачима – истакао је начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Kецман.

Он наглашава да су ово редовне контроле које се проводе плански са циљем превентивног дјеловања и раде се неколико пута годишње према програму који доноси Kанцеларија за ветеринарство БиХ. Узорци се шаљу у лабараторије у Бањој Луци, Београду, Сарајеву и Мостару а резултати се очекују за мјесец дана.

Према процедури, у случају да неки од узорака буде позитиван, инспектори покрећу истрагу и понављају контролу.

– Уколико је узорак и у поновној контроли позитиван, забрањује се даља производња – истиче Kецман.

Он подсјећа и да је прошле седмице Градска инспекција, заједно са представницима Института за јавно здравство и Института „Васо Бутозан“ узела узорке меса из увоза у тржним центрима на подручју града.

Резултати анализа овог меса на присуствио антибиотика, као и бактерија саламонеле, стафилококе и ешерихије очекују се ове седмице.

(ГласБањалуке)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!