Донешена наредба о обавезној вакцинацији говеда

 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф.др Стево Мирјанић донијео је Наредбу о обавезним ветеринарским мјерама у 2017.години, којом је  наложена обавезна вакцинација говеда против заразне болести „квргаве коже“.
Наредбом је појашњено да трошкове обавезне вакцинације говеда сноси Министарство, док је вакцина донација Генералног директората ЕУ за храну и потрошаче и Шведске агенције за међународну сарадњу и развој (СИДА).
Наредбу су дужне да проведу надлежне ветеринарске организације, а планирано је да се вакцинише око 150.000 говеда у Републици Српској.
Осим поменуте Наредбе, донешене су и измјене Правилника о подстицајима и Правилника о фонду за сузбијање заразних болести.
У првом кругу вакцинишу се говеда из најугроженијих општина, које се налазе у А зони, тј. подручју које граничи са Србијом и Црном Гором. У ову сврху је ветеринарским организацијама Зоне А већ подијељено 65.600 доза вакцина.
Осим обавезне вакцинације свих говеда против болести квргаве коже, наредбом је омогућена и вакцинација против болести плавог језика.

Нажалост, вакцине против болести плавог језика још нема у Републици Српској и Босни и Херцеговини због чега заинтересовани фармери не могу остварити право на вакцинацију, иако сами сносе трошкове, па је министар наложио хитан састанак са представницима сточара, ветеринарских организација и веледрогерија – могућих увозника како би се хитно нашло рјешење и  предузеле све неопходне мјере да се вакцина хитно увезе.Објављено:

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments