Забрањен увоз 5,4 тоне мандарина из Турске због повећаног садржаја пестицида

Фитосанитарна инспекција Републике Српске је у оквиру редовног прегледа пошиљке хране биљног поријекла при увозу, увознику са сједиштем у Федерацији БиХ забранила увоз пошиљке мандарина поријеклом из Турске, у бруто количини од 5.400 килограма, због повећаног садржаја пестицида.

– Приликом прегледа пошиљке надлежни инспектор је извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања остатака пестицида. На основу Извјештаја о лабораторијској анализи издатог од стране “Института за воде” Бијељина, у анализираном узорку мандарине утврђено је повећано присуство пестицида Фенвалерат, изнад вриједности прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријекла – саопштили су из Инспектората РС.

Увозник је затражио суперанализу која је извршена у “СП Лабораторији” Бечеј, Србија, којом је потврђено повећано присуство остатка поменутог пестицида, на основу чега је донесено рјешење којим је наложено враћање спорне пошиљке пошиљаоцу или уништавање под надзором надлежног федералног инспектора.

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments