Pitanja za Poresku upravu vezano za obaveze nosioca registrovanih PPG

PREUZMITE ZAKON O DOPRINOSIMA

Zakon o doprinosima RS Sl.Gl.RS 116 12 13122012

 

 

Nosioci PPG koji su istovremeno obavezno osigurani po osnovu ličnog primanja imaju obavezu da na ime zdravstvenog osiguranja plaćaju 2% i 2% na ime doprinosa za PiO, dok nosioc nekomercijalnog plaća 1% na ime zdravstvenog osiguranja. Da li ovaj iznos obračunavaju i plaćaju na bruto ili neto primanje?

Obračun se vrši na bruto lična primanja (plate) a za penzije na isplaćeni iznos.

Koje su obaveze penzionera po pitanju plaćanja doprinosa:

  • Obaveze penzionera nosioca komercijalnog PPG – 2% od penzije za zdravstveno osiguranje.
  • Obaveze penzionera nosioca nekomercijalnog PPG – 1% od penzije za zdravstveno osiguranje
  • Obaveze penzionera nosioca komercijalnog PPG koji nema navršenih 65 godina života – 2% od penzije za zdravstveno osiguranje

Koje su obaveze nosioca PPG osiguranih po nekom drugom osnovu (invalidi, ratni vojni invalidi).

Kao i za sva ostala lica koja imaju lična primanja (dodatnih 1% odnosno 2% zavisno od tipa komercijalnosti gazdinstva).

Neizmirene obaveze iz prethodnih godina…procedura prijave, eventualne sankcije, status obaveza iz 2014. i 2015. god.

Za 2015. godinu se sve mora uplatiti a za prethodni period ne (2014, 2013,…), ali na terenu neće biti ovjere zdravstvenih knjižica jer Fond ZO postupa samovoljno, bez usaglašenosti sa Poreskom upravom.

Koji je postupak pri zapošljavanju radnika na Komercijalnom PPG i koliko iznose obaveze na zaposlenog radnika?

Kao i za sve ostale preduzetničke djelatnosti, tj. u visini oko 220 KM mjesečno. Nema prijave radnika na farmama po povlaštenim uslovima kao i nosilac gazdinstva (122 KM doprinosa mjesečno).

Izmjenama Zakona o doprinosima u čl.9a definisane su stope za obveznike porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koji su osigurani po drugom osnovu –lična primanja .

Pitanje – Šta se smatra  ličnim  primanjem  nosioca porodičnog  poljoprivrednog  gazdinstva  (komercijalnog ili nekomercijalnog ) šta je osnovica za primjenu propisanih stopa doprinosa?

Lično primanje je dohodak iz radnog odnosa (penzije, invalidnine,..).

Šta je sa nosiocima komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koji su stariji od 50 god i koji do 65 godina starosti neće imati uplaćenih 15 godina staža?

Nisu obveznici doprinosa za PIO a jesu za zdravstveno osiguranje., ali mogu plaćati doprinos za PIO i poslije 65 godina života, ukoliko to žele jer im nedostaje 1-2 godine osiguranja do povezanih 15 godina.

Da li za nosioce PPG koji su osigurani po drugom osnovu na ime zdravstvenog osiguranja i doprinosa za PiO  obračun propisanih stopa vrši na  na bruto ili neto primanja, i da li se uplate vrše za svaki mjesec ili može kvartalno ili godišnje.

Obračun se vrši na bruto lična primanja, prijavljivanje ide na godišnjem novou do 31. marta a uplate doprinosa do 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments