Питања за Пореску управу везано за обавезе носиоца регистрованих ППГ

ПРЕУЗМИТЕ ЗАКОН О ДОПРИНОСИМА

Закон о доприносима РС Сл.Гл.РС 116 12 13122012

 

 

Носиоци ППГ који су истовремено обавезно осигурани по основу личног примања имају обавезу да на име здравственог осигурања плаћају 2% и 2% на име доприноса за ПиО, док носиоц некомерцијалног плаћа 1% на име здравственог осигурања. Да ли овај износ обрачунавају и плаћају на бруто или нето примање?

Обрачун се врши на бруто лична примања (плате) а за пензије на исплаћени износ.

Које су обавезе пензионера по питању плаћања доприноса:

  • Обавезе пензионера носиоца комерцијалног ППГ – 2% од пензије за здравствено осигурање.
  • Обавезе пензионера носиоца некомерцијалног ППГ – 1% од пензије за здравствено осигурање
  • Обавезе пензионера носиоца комерцијалног ППГ који нема навршених 65 година живота – 2% од пензије за здравствено осигурање

Које су обавезе носиоца ППГ осигураних по неком другом основу (инвалиди, ратни војни инвалиди).

Као и за сва остала лица која имају лична примања (додатних 1% односно 2% зависно од типа комерцијалности газдинства).

Неизмирене обавезе из претходних година…процедура пријаве, евентуалне санкције, статус обавеза из 2014. и 2015. год.

За 2015. годину се све мора уплатити а за претходни период не (2014, 2013,…), али на терену неће бити овјере здравствених књижица јер Фонд ЗО поступа самовољно, без усаглашености са Пореском управом.

Који је поступак при запошљавању радника на Комерцијалном ППГ и колико износе обавезе на запосленог радника?

Као и за све остале предузетничке дјелатности, тј. у висини око 220 КМ мјесечно. Нема пријаве радника на фармама по повлаштеним условима као и носилац газдинства (122 КМ доприноса мјесечно).

Измјенама Закона о доприносима у чл.9а дефинисане су стопе за обвезнике породичних пољопривредних газдинстава који су осигурани по другом основу –лична примања .

Питање – Шта се сматра  личним  примањем  носиоца породичног  пољопривредног  газдинства  (комерцијалног или некомерцијалног ) шта је основица за примјену прописаних стопа доприноса?

Лично примање је доходак из радног односа (пензије, инвалиднине,..).

Шта је са носиоцима комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава који су старији од 50 год и који до 65 година старости неће имати уплаћених 15 година стажа?

Нису обвезници доприноса за ПИО а јесу за здравствено осигурање., али могу плаћати допринос за ПИО и послије 65 година живота, уколико то желе јер им недостаје 1-2 године осигурања до повезаних 15 година.

Да ли за носиоце ППГ који су осигурани по другом основу на име здравственог осигурања и доприноса за ПиО  обрачун прописаних стопа врши на  на бруто или нето примања, и да ли се уплате врше за сваки мјесец или може квартално или годишње.

Обрачун се врши на бруто лична примања, пријављивање иде на годишњем новоу до 31. марта а уплате доприноса до 20. у мјесецу за претходни мјесец.

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments