Због машине закључао туђе предузеће

farmland

Дарко Секимић, власник предузећа “Агроцентар Лијевче”, ставио је катанац на говедарску фарму “Фармланд” у Новој Тополи како би осигурао машину коју је купио у поступку лицитације.

Kако је Секимић рекао за “Независне”, са машине пелетирке, која се налази у кругу фарме, украдено је 30 одсто опреме па је на овај начин био принуђен да заштити своју имовину.

“О свему су упознати радници и њихов правник, који имају кључ и могу да уђу по потреби”, казао нам је он.

То нам је потврдила и Мирослава Дринић, правни заступник некадашњих радника, који још од прошле године кроз продају имовине покушавају да намире бар дио дуговања које им је управа фарме остала дужна на основу плата.

У питању је износ од око 300.000 марака, а до сада су се намирили у износу од око 30 одсто.

“Он нам је на задњем рочишту за продају пописаних ствари рекао да ће то урадити, те да потенцијални купци имовине могу без проблема ући у круг и погледати ствари у случају да су заинтересовани”, казала нам је Дринићева, која је додала како је о овом поступку обавијестила суд. Према њеним ријечима, и поред чињенице да је капија закључана, имовина предузећа се свакодневно износи и краде о чему је упозната и полиција.

“Један човјек је купио цистерну, а када је касније отишао по њу, није је било”, испричала нам је она.

“Фармланд” кроз обавезе и кредите држави дугује десетине милиона марака. Спасоносно су најављивали кинеске инвеститоре, који је требало да купе објекте и постројења за 24 милиона евра, али до реализације тог посла није дошло.

То не треба да чуди с обзиром на то да су објекти и некретнине тотално запуштени, у шта се на терену увјерила и екипа “Независних”, па је питање ко би улагао милионе у рушевине.

Управа никада у потпуности није била спремна да преузме одговорност на себе, а кривицу су сваљивали на приватизацију, која је, како су оцијенили, спроведена накарадно.

Правни су сљедбеници некадашњег ПИK “Младен Стојановић”, од којег су, како су тврдили, преузели обавезе и дуговања, иако то није било предвиђено купопродајним уговором.

Годинама су били једни од највећих корисника подстицаја Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а поред тога имали су и уговор о пословно-техничкој сарадњи с Робним резервама РС, које су сада у стечају и које су због кршења тог уговора тужиле фарму.

Под концесију им је додијељено око 1.500 хектара пољопривредног земљишта у власништву РС за који не плаћају редовно концесиону накнаду.

Међутим, иако фарма већ дуже вријеме не обавља своју ђелатност, уредно се храни са “државних јасала”.

Тако су у 2018. години на основу регресираног горива остварили подстицај у износу од 59.890 марака.

Ако се узме у обзир да је регрес по литру горива износио 0,60 KМ, проста рачуница показује како су прошле године купили 99.816 литара горива на који су остварили право регреса.

У Агенцији за аграрна плаћања при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу како су гориво одобрили свима онима који су испунили услове прописане правилником, што је у овом случају и “Фармланд”.

А ти услови су да је извршено ажурирање података и пријава кориштења пољопривредног земљишта у прописаном року у регистру пољопривредних газдинстава, те да су измирене обавезе по основу доприноса за противградну превентиву.

“Kонкретно, корисник има пријављено кориштење пољопривредног земљишта у регистру, а у извјештају Противградне превентиве да је уплатио обавезе по том основу”, казали су у Агенцији.

Иначе, “Фармланд” је и 2017. године набавио 130.666 литара регресираног горива и остварио подстицај од 78.399 марака, показују подаци доступни на страници Министарства.

(Извор)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!