Foča dobila pogon za preradu i sušenje voća vrijedan pola miliona KM

Razvojne šanse Foče su u iskorišćavanju prirodnih potencijala – vode, drveta, uzgoju hrane… Sa 17 riječnih tokova, bogatim livadama i pašnjacima, brojne su i pogodnosti za uzgoj voća i povrća. Rijetki se odlučuju na pokretanje proizvodnje. Očekuju više podsticaja za poljoprovrednike i više sirovine za drvopreradu.

Fabrika za preradu voća Boletus u Foči zapošljava više 20 radnika i sarađuje sa 700 kooperanata. Od osnivanja, uspješno se bave preradom gljive i voća koje većinom izvoze u Evropsku uniju. Ulaganjem pola miliona KM otvorili su novu proizvodnu linija – od zamrzavanja do prerade.

Vlasnik preduzeća Miro Vrećo zahvalio je resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske koji već 10 godina pružaju podršku razvoju ovog preduzeća.

Za ministra poljoprivrede Borisa Pašalića ovo preduzeće je primjer kako se izvorno mogu postizati odlični poslovni rezultati. Predlaže da kroz jedan projekat podrže do 40 kooperanata uzgajivača maline.

– Razmatramo da iz aktuelnog projekta IFAD uvežemo firmu Boletus, koja se pojavljuje kao otkupljivač, sa jednim brojem malinara, oko četrdeset proizvođača koji bi proizvodili organsku malinu za Boletus, a ona dalje plasirala na strana tržišta. Ministarstvo bi obezbijedilo sredstva za protivgradne mreže i sisteme za navodnjavanje i sredstva za zaštitu organske proizvodnje – rekao je Pašalić.

U fočanskoj opštini više od šezdeset odsto teritorije je pod visokokvalitetnom šumom. Ovim bogatstvom gazduje Šumsko gazdinstvo Maglić, jedno od najuspješnijih u Srpskoj. Uspješnost je i hendikep zbog, kažu, složenog i neefikasnog poslovnog aparata preduzeća Šume Srpske.

– Želimo da se to promijeni i da možemo da posliujemo i izmirujemo obaveze – rekao je Spomenko Stojanović, direktor ŠG Maglić.

Fočaci zahtijevaju i zabranu izvoza drvne sirovine i više povoljnosti za domaće prerađivače. Takođe, od Vlade očekuje da neće dirati prihode po Zakonu o šumama.

– Nećemo podržati promjenu tog zakona da se za deset posto smanji naša dobit – kaže Radisav Mašić, načelnik opštine.

Pašalić Fočake uvjerava da će uraditi sve da drvoprerađivači imaju kvalitetnu sirovinu, ali i da će biti više ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!