Zabranjen uvoz pošiljke sjemenskog kukurza iz Srbije

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke od oko 1.000 kilograma sjemena kukuruza porijeklom iz Srbije, jer nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta.

Inspektor je uzorkovanje izvršio prilikom redovne kontrole pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja pri uvozu, te je na osnovu izvještaja o ispitivanju, koje je izdala Javna ustanova Poljoprivredni institut Republike Srpske, utvrđeno da je klijavosti bila ispod minimalno propisane za kvalitet sjemena, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u federalnom Zavodu za poljoprivredu u Sarajevu, a kojom je potvrđen prvi nalaz, te je uvozniku rješenjem naloženo vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Kvalitet sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, zbog čega inspekcija vrši kontinuiran nadzor prilikom uvoza i u unutrašnjem prometu.

Cilj rada fitosanitarne inspekcije je da osigura kvalitetan repromaterijal koji se prometuje i koristi u Republici Srpskoj i upravo na taj način svojim aktivnostima obezbijedi snažnu podršku poljoprivrednoj proizvodnji i domaćim proizvođačima.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments