Забрањен увоз пошиљке сјеменског кукурза из Србије

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз пошиљке од око 1.000 килограма сјемена кукуруза поријеклом из Србије, јер није испуњавало прописане норме квалитета.

Инспектор је узорковање извршио приликом редовне контроле пошиљки сјемена пољопривредног биља при увозу, те је на основу извјештаја о испитивању, које је издала Јавна установа Пољопривредни институт Републике Српске, утврђено да је клијавости била испод минимално прописане за квалитет сјемена, саопштено је из Инспектората Српске.

Увозник је затражио суперанализу која је извршена у федералном Заводу за пољопривреду у Сарајеву, а којом је потврђен први налаз, те је увознику рјешењем наложено враћање спорне пошиљке или уништавање под надзором надлежног инспектора.

Квалитет сјемена пољопривредног биља, садног материјала, ђубрива и другог репроматеријала је основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса, због чега инспекција врши континуиран надзор приликом увоза и у унутрашњем промету.

Циљ рада фитосанитарне инспекције је да осигура квалитетан репроматеријал који се прометује и користи у Републици Српској и управо на тај начин својим активностима обезбиједи снажну подршку пољопривредној производњи и домаћим произвођачима.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!