Novi Grad: Pomoć Ministarstva poljoprivrede pčelarima

Na području Novog Grada registrovana su 64 pčelara. Zahvaljujući pomoći Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali i opštine nabavili su mašinu za izradu satnih osnova koja im je nedostojala.

Ranko Babić iz Ravnica jedan je od najvećih proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda na području Novog Grada.

Ima 120 pčelinjih društava, a vosak iz pčelinjaka koristio je za proizvodnju satnih osnova. Za te usluge morao je odlaziti u Prijedor i Banjaluku.

Nabavkom mašine za izradu satnih osnova u Udruženju pčelara očekuju da će poboljšati kvalitet proizvodnje, što im je i bio cilj.

– Značiće mnogo. Mi ćemo putem ovog stroja pčelarima obezbijediti satne osnove koje će biti pravljene od domaćeg, odnosno voska kojeg naši pčelari proizvedu – kaže Miloš Odžić, predsjednik Udruženja pčelara Novi Grad.

Vrijednost ovog projekta je 25.000 KM, od čega je 70 odsto obezbijedilo resorno ministarstvo, a po 15 odsto opština i Udruženje pčelara.

– Pored nabavke ove pčelarske opreme, na području Novog Grada realizovali smo nabavku dvije rolo prese za farmere, nabavku junica, te nabavku dva transportna vozila za poljoprivredne zadruge – istakao je Žarko Tubin iz Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad istakao je da je pčelarska proizvodnja u ovoj lokalnoj zajednici mnogo zastupljena i podsjetio na činjenicu postojanja 64 registrovana pčelara, sa preko 3.100 pčelinjih društava.

U savremenom pčelarstvu satna osnova jedan je od bitnih elemenata za uspješno pčelarenje.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
najstariji
najnoviji najbolje ocjenjeni
Inline Feedbacks
View all comments