Повратак на тржиште ЕУ опораваља мљекарство у БиХ

Од производње млијека за тржиште у Босни и Херцеговини живи око 12.500 пољопривредника, а мљекарство представља велики социјални ослонац и сигурност прихода за становништво руралних подручја.

Упркос томе и чињеници да постоје природни услови и значајни капацитети за развој мљекарства, оно се већ дуго година бори са различитим проблемима. Један од оних који су били велики ударац за ову производњу у БиХ, од којег се још опоравља, свакако је био губитак најважнијег тржишта када је Хрватска у јулу 2013. године приступила Европској унији и на њену територију се више није могло извозити млијеко из БиХ.

У међувремену је чак 11 мљекара из Босне и Херцеговине задовољило све потребне услове за сигурност производа и добило дозволу да извози на тржиште ЕУ, али то и даље није у мјери у којој је то било прије губитка хрватског тржишта.

Ова предузећа тек сада, квалитетом и цијеном, морају изборити за конкурентност на великом и захтјевном ЕУ тржишту, а та конкурентност у производњи млијека у великој мјери зависи од могућности да се набавни повољна и квалитетна сточна храна и приплодни материјал, затим од квалитета музних крава, те хигијене у производњи и преради млијека.

Ово је показала анализа стања на тржишту млијека и млијечних производа у БиХ за период од 2014. до краја 2017. године и за првих шест мјесеци прошле године, коју је урадило Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.

– Извоз млијека и млијечних производа из БиХ на инострана тржишта указују на благи опоравак и побољшање пласмана млијечних производа на инострана тржишта, али не у мјери како је то било прије јула 2013. године, без обзира на стабилност количине произведеног сировог млијека, раст тржишности при откупу свјежег сировог млијека, те раст количина произведених млијечних производа – наводи се у овој анализи.
Kако истичу стручњаци, у посљедњих неколико година укупна производња сировог млијека биљежи стабилност, с обзиром на то да се кретала у распону од 576 до 701 милиона литара, с тим што је раст или пад био незнатан и то око један до два одсто. Највећа остварена производња сировог млијека од 701 милион литара је забиљежена 2016. године, што је у поређењу са производњом из 2012. године више за око четири одсто. Производња у 2017. години је била нешто нижа и износила је 682 милиона литара.

– Производња сировог крављег млијека као најзначајније сировине за мљекарску индустрију је у 2017. години у односу на 2016. годину опала за 18 милиона литара, када је износила 677 милиона литара – истиче се у анализи.

У Републици Српској је у 2014. години произведено 324 милиона литара сировог млијека, а након тога је забиљежен одређени пад, те је у 2017. години износила 311 милиона литара. Истовремено, у Федерацији БиХ је производња млијека константно расла, са 365 милиона литара колико је износила 2014. године, на 374 милиона литара колико је остварено у 2016. години. То је утицало и на стабилност укупне производње млијека. Надлежни у Српској, ипак, очекују да ће трендови у овом сектору бити повољни у наредном периоду.

– Укупан број произвођача млијека у БиХ је током неколико посљедњих година смањен тако да их је у 2016/2017. години регистровано око 12.500, с тим што се побољша структура произвођача на начин да је повећан број оних који имају више од пет крава нарочито током три посљедње године. Од укупне количине произведеног крављег млијека откупљено је 258.185 тона или 39 одсто. Откуп свјежег сировог млијека наставља да расте и током 2017. године и већа је за 15.404 тоне или шест одсто у односу на откуп из 2016. године који је износио 242.781 тону – истичу у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Додају да се искориштеност мљекарских капацитета не мијења годинама и да у просјеку износи око 60 одсто. Kако истичу, извоз млијека и млијечних производа од 2014. године до краја 2017. године биљежи позитивна кретања. Извоз је са 60 милиона KМ вриједности у 2015. години повећан до 75 милиона KМ у 2017. години.

(СрпскаИнфо)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!