Пашалић: Апсолутно безбједно кориштење ГМО соје

Борис Пашалић

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас да је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о генетички модификованим организмима повучен из парламентарне процедуре како би се становништво и јавност детаљно упознали о овом акту, који одобрава кориштење ГМО соје за исхрану животиња.

Пашалић је новинарима у холу Народне скупштине Српске рекао да је употреба ове соје, која се користи искључиво за исхрану животиња, апсолутно безбједна.

“Не наноси никакву штету животињама, а посебно људима и не може да дође у производе попут меса, млијека и јаја. Производи од ове соје су присутни на тржишту БиХ уназад четири године и није било никаквих посљедица по животиње и људе због њихове употребе. Понављам, говорим о ГМО соји, а не `Монстантовим` хибридима кукуруза, против чијег смо гајења и употребе”, рекао је Пашалић.

Он је истакао да ће ресорно министарство упознати јавност о поменутом одобравању употребе ГМО соје у исхрани животиња путем јавних трибина, те да ће закон бити на дневном реду парламента у наредном периоду.

Пашалић је подсјетио да су произвођачи у Српској, прије свега они који се баве узгојем живине, у лошијем положају у односу на оне из Федерације БиХ /ФБиХ/ јер морају храну од ГМО соје куповати у том ентитету.

“Дакле, покушали смо наше произвођаче да доведемо у равноправан положај са онима у ФБиХ, Хрватској, Македонији, Црној Гори, земљама ЕУ како би они тиме учинили јефтинијом своју производњу”, објаснио је Пашалић.

Влада Републике Српске повукла је данас из скупштинске процедуре Нацрт закона о противградној заштити и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о генетички модификованим организмима.

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!