Воћарство остаје стратешка грана Владе Српске (ВИДЕО)

У коjeм смјеру се креће воћарска производња Српске, и да ли је на путу опоравка? На комплексна питања одговори су понуђени на Савјетовању воћара Српске, у Градишци.

Код воћара увијек дилема. Ако не роди – проблем, ако роди као ове године изнад просјека – поново проблем.

– Имали смо јако велике губитке, без обзира што смо имали дупле приносе, јер значи имали смо највише посла, највеће приносе и највеће губитке – истиче Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

За Владу воћарство остаје стратешка грана, која има максималну подршку.

– У претходној години издвојили смо преко пет милиона КМ директиних подстицаја воћарској производњи и ако томе додамо индиректне мјере подршке оне су значајно веће и значајно су већа улагања у ову производњу – нагласио је Саша Лалић, начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Од индиректних мјера значајна су улагања у развој Прогностичарске службе.

– Од ове сезоне имамо један систем гдје ће моћи да прате када су остварени неки услови за болести или када је интензиван лет неких штеточина на којима смо радили – рекла је Бојана Шукало, стручни сарадник за воћарство у Министарству пољопривреде, шумарсва и водопривреде Републике Српске.

За воћарску производњу ништа мање значајна нису улагања од 25 милиона КМ, у модеризацију противградне превентиве, која ће од ове године дјеловати као јединствен систем на цијелом подручју Српске.

– Треба да завршимо монтажу другог рада на Јахорини поред овог на Борјима који је већ у функцији двије посљедње године и исто тако треба да завршимо доградњу система у источној Херцеговини и проширење брањеног система на остале општине Српске, истакао је Тихомир Дејановић, директор Противградне превентиве Републике Српске

Сва улагања надлежних институција у сектор воћарства, ако воћари не пораде на повећању конкурентности, не могу допринијети побољшању, закључак је агроекономиста.

– Да им покажемо савремене методе конкуретске предности и стварања једне јединствене продајне понуде гдје онда купци остају одушевљени и онда се профити селе нашим пољопривредним произвођачима – прича Далибор Дончић, агроекономиста.

На савјетовању воћара, стручњаци из Српске и Србије одржали су предавања о задругарству, подстицајима, новим технологијама, заштити и прихрани воћњака, болестима малине, те о воћној паши у пчеларству, а све да воћарство постане што уноснији посао.

(РТРС)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!