Problemi svinjogojaca zbog prekomjernog uvoza mesa: Prodaju tovljenike ispod svake cijene

Prodaja tovnih svinja ide veoma teško, iako je vrijeme svinjokolja, a sve zbog prekomjernog uvoza mesa koji ugrožava domaću proizvodnju.

Da bi proizvodnja bila isplativa cijena prasadi trebalo bi da bude od tri do 3,5 KM, a tovljenika najmanje od 2,80 do tri marke poručuju uzgajivači svinja. Navode da su na stočnoj pijaci u Bijeljini cijene za pola marke niže pa se svinje u klasi prodaju za 2,50 KM po kilogramu, što je ispod troškova proizvodnje.

Mirko Lazić iz Batkovića kaže da sadašnja cijena ne pokriva čak ni novac uložen u hranu.

– Kad se sve sabere nikakve računice nemamo, a najveći problem nam je meso koje se uvozi. Iako je lošijeg kvaliteta ono je jeftinije, dok mi propadamo – kaže Lazić.

U selu Magnojević, poznatom po uzgoju svinja, 15 uzgajivača godišnje isporuči na tržište od 15.000 do 20.000 tovljenika.

Stevica Marković ima kontinuiranu proizvodnju od prasića do utovljenog grla. Godišnje proizvede oko 1.200 tovnih svinja, a za prodaju trenutno ima 300 svinja u klasi, ali kaže da prodaja ide teško.

– Cijela godina je loša, jer je niska otkupna cijena. Trenutna je 2,40 KM plus PDV po kilogramu. To ne može pokriti ni osnovne troškove proizvodnje, ali moramo ih skidati sa hrane. Nadamo se da će se realizovati obećanje Ministarstva poljoprivrede i da ćemo dobiti premiju od 50 KM. Sa tom premijom bili bi na pozitivnoj nuli, pokrili troškove, izašli iz gubitka i ostvarili prihod kako bi nastavili dalje proizvodnju. Inače od juna do septembra nikakvog pomaka u cijeni nije bilo. Cijena nije išla preko 2,60 KM, a troškovi proizvodnje su od 2,40 do dvije i po marke. Znači trenutno smo negđe na nuli ili u minusu – kaže Marković.

Iako domaća proizvodnja pokriva tek 20 odsto potreba stanovništva, a ostatak je iz uvoza, periodično se pojavljuje višak svinja na tržištu i tada nastaje problem plasmana, svinje gube klasu, a cijena je manja.

Slobodan Petrić iz Magnojevića ima farmu sa 5.000 svinja i poručuje da ukoliko se ne preduzmu mjere i zaštiti domaća proizvodnja, biće prisiljen da smanji broj životinja u svojim oborima.

– Prije svega izjednačiti podsticaje za zemljama okruženja. Bez veće premije ne možemo biti konkurentni na tržištu, niti naša proizvodnja može biti isplativa. Ovo je tradicionalna proizvodnja, koju po svaku cijenu treba očuvati. Savjet ministara BiH nijednom mjerom za 15 godina nije zaštitio našu proizvodnju. Sa ovim podsticajima i cijenom radimo besplatno – kaže Petrić.

Međutim, prema podacima resornog ministarstva godinama se proizvodi isti broj tovljenika, tako da je i pored svih problema, na petogodišnjem nivou, svinjogojstvo rentabilna proizvodnja.

Borba sa konkurencijom

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković nastoji da pomogne proizvođačima, ali kaže da to ide veoma teško.

– Svake godine pokušavamo da se izborimo sa nelojalnom konkurencijom koja nam dolazi putem prekomjernog uvoza. Bez većeg angažovanja nadležnih, odnosno države, ovaj problem se neće riješiti – kaže Marinković.

(SrpskaInfo)

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!