Критике из РС због позива европским инспекторима: Извоз црвеног меса запиње на попису

Позив инспекторима из Европе да посјете БиХ како би одобрили извоз црвеног меса у Европску унију је преурањен, јер су бројна питања остала отворена, сматрају у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Подсјећамо, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларија за ветеринарство БиХ саопштили су како су званично од Европске комисије затражили упућивање мисије за одобрење извоза меса говеда, оваца и коза из БиХ у ЕУ.

“До њиховог доласка још морамо извршити нулти попис сточног фонда”, казао нам је јуче кратко министар Мирко Шаровић, истичући да је предност бх. произвођача висок квалитет меса.

Међутим, у Министарству из РС се с њим не слажу јер, како кажу, један од кључних проблема који укључује добијање поменуте дозволе није ријешен, а то је неефикасан систем идентификације и праћења кретања животиња у БиХ.

“Такође, нулти попис, који спомиње министар Шаровић, још није ни договорен, с обзиром на лошу комуникацију и неразумијевање по многим питањима од стране Канцеларије за ветеринарство БиХ и према Министарству пољопривреде РС, тако да и ако би се с нултим пописом почело одмах, не би се могао завршити у временском оквиру у којем министар најављује посјету инспектора Директората за здравље и храну Европске комисије и извоз црвеног меса у земље Уније”, кажу у овом министарству.

Кажу како, поред проблема у вези са животињама и неконтролисаним здравственим статусом појединих болести, у БиХ није ријешен ни систем нешкодљивог уклањања нуспроизвода животињског поријекла.

“Министарство је мишљења да је упућивање позива инспекторима Директората за здравље и храну Европске комисије у овом тренутку у најмању руку неозбиљно и представља популистичку мјеру, у тренутку када смо сви свјесни дугогодишњег нефункционисања система идентификације животиња, које је у надлежности Канцеларије за ветеринарство БиХ”, закључили су су овом министарству.

Све и да се попис обави, Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, сматра како ће од дозволе за извоз бити мало користи.

“Западна Европа нема традицију куповине производа из БиХ, ма колико они били прихватљиви са становишта цијена. Са друге стране, ми немамо довољно црвеног меса ни за властите потребе, већ га увозимо, тако да ми је контрадикторна та врста економске размјене”, казао је Маринковић.

У Спољнотрговинској комори БиХ не сумњају да ће домаћи произвођачи пронаћи своје мјесто и на захтјевном тржишту ЕУ.

Ипак, признају како је један од најзначајнијих проблема с којима се суочавају прерађивачи меса недостатак сировине за прераду па су прерађивачи присиљени увозити сировину.

“Осим тога, проблем домаћих произвођача јесте што је производња меса у ЕУ субвенционисана и смањује конкурентност домаћим извозним производима”, казали су у Комори.

(Незавосне Новине)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!