Министарство: Шаровић преузима туђе заслуге у вези са извозом млијека

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске сматра да министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић некоректно преузима туђе заслуге у вези са посљедњом одлуком Европске комисије којом је дозвољен извоз свих врста млијека и млијечних производа у ЕУ.

Из Министарства пољопривреде саопштили су да је дозвола за извоз услиједила након низа година упорног рада на контроли квалитета млијека, наглашавајући да су Влада и ресорно министарство огромним подстицањем овог сектора у мљекарство од 2013. до 2017. године уложили око 95 милиона КМ или 25,5 милиона КМ годишње.

“Влада је препознала овај сектор као окосницу развоја цијеле пољопривреде и уложила знатна средства, што је на крају довело и до огромног напретка и овакве одлуке ЕУ”, истичу у Министарству.

Из ове институције додају да је дозвола за извоз логичан слијед оваквог односа према мљекарском сектору, који је, како су навели, сада раван онима у ЕУ.

“А није резултат, како то министар Шаровић представља, `преданог рада Министарства спољне трговине и економских односа`”, наводе у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Из овог министарства подсјећају да је од 2013. године континуираним подстицањем овог сектора повећана просјечна млијечност грла у Српској са 2.700 на 4.000 литара, као и да је у прошлој години извоз млијека и млијечних производа повећан за 34,67 одсто.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је одлука Европске комисије којом је БиХ дозвољен извоз свих врста млијека и млијечних производа у ЕУ велики успјех за млијечну индустрију.

“Европска комисија ставила је БиХ на листу `А` и `Б` земаља, којима је дозвољен извоз свих врста млијека и млијечних производа у ЕУ. Ово је једна од најпозитивнијих вијести и одлука за мљекарски и пољопривредни сектор БиХ, на чијем је доношењу Министарство предано и дуго радило”, истакао је Шаровић.

(СРНА)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!