Бијељина: Фарма за производњу млијека дневно произведе 2.000 литара

Да производња млијека у Српској фармерима обезбјеђује пристојан живот, примјер је породица Симић из Вршана код Бијељине. Посједују савремену фарму, са системом за праћење здравственог стања животиња. Имају 85 музних грла и дневно произведу 2.000 литара млијека.

Производња млијека у Српској не може бити доведена у питање све док постоје вриједни фармери као што је Вићо Симић из Вршана код Бијељине. 25 година производи млијеко и унапређује производњу. Властитим средствима изградио је савремену фарму у којој, уз мање рада остварује већу продуктивност и зараду.

– Ишли смо по Европи и гледали шта други људи раде и како себи да олакшамо, да буде лакше за хранити стоку, за мусти, за тов, па тек онда остало. Да би било мало исплативије, мора се више новца уложити – тврди Вићо Симић.

Од када су увели систем за праћење здравља, мљечности и других параметара за свако грло у штали, током 24 часа, губитке су свели на минимум. А савремено измузиште омогућава да мужа 85 грла траје само сат и по.

– Оваква мужа коју ја имам није никакв терет. Јесте обавеза, ујутру, навече, али то смтрам својим послом, па није тешко – каже Љубица Симић.

Велика помоћ у овој производњи су подстицаји ресорног министарства, које Симићи углавном користе за нове инвестиције.

– Подстицаји помажу доста. И ова зграда је направљена је од тога. Да није било подстицаја, никада не бих смио ни почети да радим – додао је Вићо Симић.

Симићи обрађују око 100 хектара земље од којих је само 10 у њиховом власништву. Због проблема око добијања уговора о закупу на 70 одсто оранице не могу остварити подстицај ни по једном основу. Али иду напријед и планирају даљу модернизацију фарме и нове инвестиције јер од ове производње лијепо живи њихова шесточлана породица.

(РТРС)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments