Donešena naredba o obaveznoj vakcinaciji goveda

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof.dr Stevo Mirjanić donijeo je Naredbu o obaveznim veterinarskim mjerama u 2017.godini, kojom je  naložena obavezna vakcinacija goveda protiv zarazne bolesti „kvrgave kože“.
Naredbom je pojašnjeno da troškove obavezne vakcinacije goveda snosi Ministarstvo, dok je vakcina donacija Generalnog direktorata EU za hranu i potrošače i Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (SIDA).
Naredbu su dužne da provedu nadležne veterinarske organizacije, a planirano je da se vakciniše oko 150.000 goveda u Republici Srpskoj.
Osim pomenute Naredbe, donešene su i izmjene Pravilnika o podsticajima i Pravilnika o fondu za suzbijanje zaraznih bolesti.
U prvom krugu vakcinišu se goveda iz najugroženijih opština, koje se nalaze u A zoni, tj. području koje graniči sa Srbijom i Crnom Gorom. U ovu svrhu je veterinarskim organizacijama Zone A već podijeljeno 65.600 doza vakcina.
Osim obavezne vakcinacije svih goveda protiv bolesti kvrgave kože, naredbom je omogućena i vakcinacija protiv bolesti plavog jezika.

Nažalost, vakcine protiv bolesti plavog jezika još nema u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini zbog čega zainteresovani farmeri ne mogu ostvariti pravo na vakcinaciju, iako sami snose troškove, pa je ministar naložio hitan sastanak sa predstavnicima stočara, veterinarskih organizacija i veledrogerija – mogućih uvoznika kako bi se hitno našlo rješenje i  preduzele sve neophodne mjere da se vakcina hitno uveze.Objavljeno:

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments