Повећан, а не смањен откуп млијека

У периоду јануар – април текуће године, количина прикупљеног крављег млијека већа је за 6,6 одсто у односу на исти период прошле године, званични су подаци Републичког завода за статистику.
Такође, током периода јануар – април 2017. године, у односу на исти период прошле године, забиљежено је повећање производње маслаца и осталих жуто-масних производа за 73,0 одсто, крављег сира за 23,7 одсто и млијека за пиће за 11,0 одсто, као и смањење производње павлаке за 2,7 одсто и ферментисаних млијечних производа за три одсто.
СРНА је јуче објавила да су мљекаре у априлу у Републици Српској откупиле за 0,8 одсто мање млијека него у марту ове године, позивајући се на Републички завод за статистику, што је податак који је тачан, али који је презентован јавности без горе наведених показатеља који се односе на укупну производњу млијека и млијечних производа у прва четири мјесеца 2017. године у односу на исти период ове године, који говоре о евидентном и значајном повећању производње.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истиче да се оваквим презентовањем података Републичког завода за статистику у јавности ствара заблуда о утицају примјене адаптираног ССП-а на мљекарску индустрију, те да у том смислу неозбиљно дјелују „анализе и коментари“ оваквих селективно узетих података.
Подаци Републичког завода за статистику говоре и да су укупне количине крављег млијека прикупљене од стране мљекара током априла 2017. године веће су за 9,9 одсто у односу на прошлогодишњи мјесечни просјек.
У односу на исти мјесец прошле године, количине прикупљеног крављег млијека током априла 2017. године веће су за 11,6 одсто.
Током априла текуће године, у односу на мјесечни просјек остварен током прошле године, забиљежено је повећање производње млијека за пиће за 40,4 одсто и крављег сира за 21,5 одсто. У истом периоду смањена је производња павлаке за 0,1 одсто, ферментисаних млијечних производа за 4,8 одсто и маслаца и осталих жуто-масних производа за 12,8 одсто.
У поређењу са истим мјесецом прошле године, током априла 2017. године, повећана је производња маслаца и осталих жуто-масних производа за 44,3%, крављег сира за 21,2% и млијека за пиће за 20,6%, док је истовремено производња павлаке мања за 0,4% и ферментисаних млијечних производа за 5,1%.

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mps/media/vijesti/Pages/mlijeko1.aspx

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!