Фармери гасе производњу и одлазе у иностранство

Производња млијека на подручју опћине Kључ налази се пред гашењем због све већих проблема с којима се суочавају овдашњи фармери, а само током ове године затворено је седам већих пољопривредних газдинстава која су се бавила том производњом.

Ово каже Сенад Билајац, предсједник Удружења произвођача млијека из Kључа, и додаје како је од те производње одустала и готово половина малих фармера који су имали до пет крава.

“Временом су се проблеми акумулирали, а највећи су умањени потицаји и стално кашњење с њиховим исплатама. Затим, ту су и ниске откупне цијене млијека, као и непрестани раст трошкова производње, што све скупа демотивише фармере. Најжалосније је да већина тих људи напушта ове просторе и одлази на рад у иностранство”, каже Билајац.

Према његовим ријечима, у овој години су за 30 посто смањена издвајања за потицаје у пољопривредној производњи, а фармери су суочени с низом нових прописа у вези с производњом млијека.

“Вјерујте, то није нормално. Увели су толико бирократских и административних процедура које морате на вријеме испунити и предати, јер се у противном суочавате са санкцијама. Све то наравно кошта, а ипак смо ми пољопривредници, а не правници, не можемо све то пратити”, додаје Билајац, те истиче како проблеме у пољопривредној производњи у посљедње вријеме прати и недостатак радне снаге, због све већег исељавања становништва са ових простора.

“Неко озбиљно треба да се замисли над овим проблемима и да се донесу мјере како би се спасила, не само производња млијека, него укупна пољопривредна производња. Уколико се буде чекало, бојим се да ће бити касно”, каже Билајац. На подручју Kључа данас егзистира тридесетак фарми музних крава и око деведесет регистрованих произвођача млијека. У протеклој години забиљежена је производња од око 3,5 милиона литара млијека, али већ сада је евидентно како ће она у овој години значајно бити смањена.

(Независне Новине)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments