Пољопривредницима ускоро доступно 90 милиона евра из ИПА фондова (ВИДЕО)

Пољопривредници и институције из БиХ који испуне критеријуме, добиће 90 милиона евра из ИПА фондова, најавио је Мирко Шаровић. БиХ је остала без новца за пољопривреду и рурални развој из ИПА 2 фондова у периоду од 2014. до 2017, јер није испунила основни предуслов – усвајање Стратешког плана руралног развоја, што се десило тек почетком ове године.
Министар спољне трговине БиХ каже да су средства на располагању наредне три године.

“Од тога, највећи дио користи имаће непосредни произвођачи, што је новост у односу на неке раније случајеве и програмирања у неким другим областима”, каже Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Из Дирекције за европске интеграције увјеравају да ниједан ниво бх. власти неће моћи сам да управља парама из ЕУ намијењеним пољопривреди, него ће све зависити од избора Европске комисије. Трећина новца је намијењена за пројекте у овој години.

“С обзиром на то да је стратегија руралног развоја усвојена 2018. сектор пољопривреде је могао бити уврштен у Државни програм ИПА 2018. У њему је предвиђена подршка у области пољопривреде и руралног развоја, сигурности хране, ветеринарских и фитосанитарних стандарда у вриједности 30 милиона евра”, поручују из Дирекције за европске интеграције.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Дирекција за европске интерграције БиХ су се договарали око намјене средстава мимо договореног механизма координације и без учешћа представника Републике Српске, тврде у ресору пољопривреде Српске. Ако се то настави, упозоравају, може да дође чак и до блокаде пројекта.

“Представници Републике Српске нису у потпуности били укључени у сам процес програмирања тих мјера, што у коначности може довести до одређених проблема, касније у самој реализацији”, упозорава Остоја Шиник, Одјељење за пољопривредну политику и међународну сарадњу Министарства пољопривреде РС.

Пољопривредници у Српској су скептични да ће новац наћи пут до њих. И сада очекују да ће већину “прогутати” институције у Сарајеву.

“Ми мислимо да велики дио тог новца треба да се усмјери према пољопривредним произвођачима, према њиховој организацији, производњи. Оно што ми пољопривредници знамо је да ће велики дио пара отићи институцијама БиХ и да веома мало спомињу саме пољопривреднике”, каже Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара РС.

За средства из ИПА фондова, моћи ће да се пријаве сви пољопривредници из БиХ. Прве јавне позиве ће на јесен реализовати УНДП у оквиру пројекта “ЕУ4Бизнис”.

(АТВ)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!