Gradiška: Isplaćeni podsticaji u svinjogojstvu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posredstvom Agencije za agrarna plaćanja isplatilo je 1.005.000 KM za podsticaje za poljoprivredu iz 2018. godine, čime su u potpunosti izmirene sve obaveze prema poljoprivrednicima iz te godine. U narednih 20 dana poljoprivrednici će moći da podnose zahtjev za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije, pored ostalog i u svinjogojstvu.

Nebojša Mitrović iz Rogolja kod Gradiške svinjogojstvom se bavi već 20 godina i uskoro planira nova investiranja u proizvodnju.

– Imam i nešto kezmica i nazimica i dva nerasta i sad u suštini idemo u proširenje imanja. Dogradili smo pasilište, odgajalište i čekalište – ističe Nebojša Mitrović, svinjogojac iz Rogolja.

Uz kvalitetnu genetiku savremeni smještajni objekti su ključ uspjeha u svinjogojstvu, kažu stručnjaci.

– Tri stuba su gdje se dobija utakmica u svinjarskoj proizvodnji, ali i gubi. To su odgoj, prasilište i čekalište – ističe Slavko Tošić, stručni saradnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi ,Područna jedinica Gradiška.

Svinjogojci koji žele da konkurišu za podsticaje moraju da ispunjavaju i posebne uslove.

– Proizvođači mogu da konkurišu za podsticaje ukoliko izgrade objekte za 20 krmača minimum ili 100 tovljenika – napominje Radovan Sekulić, stručni saradnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška.

Za izgradnju objekata podsticaji mogu biti do 50.000 KM, a za nabavku opreme do 30.000 KM.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments