Градишка: Исплаћени подстицаји у свињогојству

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске посредством Агенције за аграрна плаћања исплатило је 1.005.000 КМ за подстицаје за пољопривреду из 2018. године, чиме су у потпуности измирене све обавезе према пољопривредницима из те године. У наредних 20 дана пољопривредници ће моћи да подносе захтјев за одобравање новчаних подстицаја за капиталне инвестиције, поред осталог и у свињогојству.

Небојша Митровић из Рогоља код Градишке свињогојством се бави већ 20 година и ускоро планира нова инвестирања у производњу.

– Имам и нешто кезмица и назимица и два нераста и сад у суштини идемо у проширење имања. Доградили смо пасилиште, одгајалиште и чекалиште – истиче Небојша Митровић, свињогојац из Рогоља.

Уз квалитетну генетику савремени смјештајни објекти су кључ успјеха у свињогојству, кажу стручњаци.

– Три стуба су гдје се добија утакмица у свињарској производњи, али и губи. То су одгој, прасилиште и чекалиште – истиче Славко Тошић, стручни сарадник Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ,Подручна јединица Градишка.

Свињогојци који желе да конкуришу за подстицаје морају да испуњавају и посебне услове.

– Произвођачи могу да конкуришу за подстицаје уколико изграде објекте за 20 крмача минимум или 100 товљеника – напомиње Радован Секулић, стручни сарадник Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Градишка.

За изградњу објеката подстицаји могу бити до 50.000 КМ, а за набавку опреме до 30.000 КМ.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!