У капитална улагања усмјерено 4,5 милиона KM

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске усмјерило је 4,5 милиона КМ бесповратних средстава у капитална улагања, међу којима је и набавка механизације.

Портпарол Министарства Александар Мацановић рекао је Срни да је расписан јавни позив за набавку механизације, али и за друга капитална улагања са фиксним процентом финансирања од ресорног министарства који износи 30 одсто.

Александар Мацановић
Александар Мацановић

“Ових 4,5 милиона КМ бесповратних средстава за собом веже око 19,2 милиона КМ капиталних улагања у овој години. Од 2010. до 2016. године укупно је за куповину механизације из аграрног буџета издвојен 30,1 милион КМ, за куповину 2.575 трактора 13,8 милиона КМ, а за 14.624 прикључних машина 16,3 милиона КМ”, навео је Мацановић.

Он је истакао да је овим значајно обновљена механизација и опрема у домаћој пољопривреди, што је све укупно довело до веће и брже производње, већих приноса и бољих свеукупних резултата производње сваког пољопривредника појединачно.

Мацановић је напоменуо да су знатна улагања и у области наводњавања, гдје се током посљедњих неколико година реализују пројекти изградње система за наводњавање вриједни око 40 милиона КМ.

“Изграђени, као и они системи за наводњавање који се тренутно граде у Српској наводњавају и наводњаваће 2.600 хектара. У току су припреме за изградњу система на још 2.400 хектара. Пројектовано је акумулационо извориште воде за око 1.500 хектара вишегодишњих засада, а пројектован је и спојни канал Врбас-Осорна, који обезбјеђује воду за око 14.000 хектара”, навео је Мацановић.

Према његовим ријечима, посебном мјером Влада суфинансира набавку опреме за системе за око 3.500 хектара.

“Ако погледамо све ове податке, за посљедње четири године више је уложено у системе за наводњавање него претходних 25 година. Ако гледамо 2018. годину, Влада је за набавку опреме за наводњавање обезбиједила пет милиона КМ, са дефинисаним фиксним повратом од 40 одсто”, рекао је Мацановић.

Мацановић је напоменуо да су у области водопривреде успостављени пројекти који у најширем смислу представљају потребу становништва и развоја руралних подручја, а то значи развоја цијеле Републике Српске.

“Укупно је обезбијеђено око 190 милиона КМ из средстава Свјетске банке, Европске инвестиционе банке, ИПА средстава, Фонда солидарности Српске, од чега је до сада реализовано и уговорено око 150 милиона КМ, а односи се на заштитне насипе, ободне канале, уређење водотока, заштиту рушевних обала и реконструкцију црпних станица”, објаснио је Мацановић.

(СРНА)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!