Пашалић: Одлична динамика исплате подстицаја

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да је од почетка године исплаћено више од 30 милиона КМ подстицаја пољопривредној производњи.

– Када толики новац легне на рачуне наших пољопривредних призвођача управао у моменту када то најпотребније, пред прољетну сјетву, онда то увијек даје добре резултате. Захваљујући доброј сарадњи Министарсва финансија и Министарства пољопривреде имамо редовну исплату подстицаја и то ће бити настављено – рекао је Пашалић новинарима у Козарској Дубици.

Он је нагласио да су исплаћене скоро све обавезе из прошле године, а да је остало мање од два милиона КМ, као и око осам милиона КМ из ове године.

– Имамо одличну динамику исплате, а ових дана објављујемо и Правилник о капиталним инвестицијама гдје смо издвојили средства за улагање у механизацију, опрему, изградњу објеката и системе на наводњавање – рекао је Пашалић.

Он је прецизирао да очекује да тај правилник и јавни позив буду објављени око 1. маја, о чему ће пољопривредни произвођачи бити благовремено информисани да би могли на вријеме да конкуришу.

Министар Пашалић данас је посјетио центар за дораду сјемена Пољопривредно-производног предузећа “Јелена” у Козарској Дубици.

– Са фирмом “Јелена” имамо дугогодишњу добру сарадњу, прије свега по питању постављања пољских огледа, али и на другим пољима. Задовољан сам овим што сам видио, јер та фарма сваке године инвестира, улаже и унапређује своју производњу и за себе веже више од 200 коопераната који производе кукуруз, пшеницу и соју – рекао је Пашалић.

Он је оцијенио да је то је веома добар модел за пољопривредне произвођаче, који имају обезбјеђене репроматеријале за производњу, а затим и обезбјеђен откуп.

– То је успјешна сарадња која може да буде модел за сличну организацију на другим подручјима Републике Српске – рекао је Пашалић.

Он је нагласио да Министрсво подржава ратарску производњу кроз регресирано дизел гориво, те кроз подршку производњи по јединици површине пшенице, индустријског биља, уљане репице, соје и сунцокрета.

– Имаћемо и подршку и за предате производе, а подршка ће у сваком случају, бити већа у наредном периоду како у ратарству тако и укупно у пољопривредној производњи – најавио је Пашалић.

Он је прецизирао да је скоро 10.000 произвођача остварило првао на регресирано дизел гориво, те да је сјетва у пуном јеку и да нема значајнијих проблема.

Власник предузећа “Јелена” Марко Влајсевић изјавио је да то предузеће има изузетно добру сарадњу са Министарсвом пољопривреде, шумарства и водопривреде дуги низ година.

– Улажемо годишње око пола милиона КМ и сваке године остварујемо подстицаје који нам доста олакшавају пословање. Задовољни смо ратарском производњом и подстицајима јер они добро дођу пољопривредним произвођачима – рекао је Влајсевић и додао да су кроз неколико пројеката обезбјеђена средства за изградњу дорадног центра у предузећу “Јелена”.

Он је рекао да се број коопераната предузећа мијења, а тренутно има око 250 коопераната и 2.000 хектара уговорене производње ратарских култура.

Кооперант предузећа “Јелена” Ранко Чуврк оцијенио је да је сарадња са тим предузећем до сада била одлична, те да пољопривредни произвођачи сваке године могу потписати уговоре о организованој прозводњи кукуруза и гарантованом откупу соје и пшенице.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments