Очекивана вриједност пољопривредне производње више од 1,7 милијарди KМ

БАЊАЛУKА – Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди Српске у овој години према којој се укупна очекивана вриједност пољопривредне производње процјењује на 1.712.490.177 KМ, или за пет одсто више у односу на остварену вриједност у претходној години.

Процијењени удио анималне производње у укупној пољопривредној производњи је око 48,42 одсто, а биљне око 51,58 одсто.

Оваква предвиђања заснована су на расту обима и вриједности производње у ратарству и то прије свега у производњи индустријског биља и предвиђању нешто умјеренијих цијена пољопривредних производа у односу на сушну 2017. годину, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

С циљем подстицања производње и динамичнијег развоја аграрног сектора у цјелини као и обезбјеђења услова за прољетне радове у пољопривреди, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и други надлежни органи обезбиједили су 71 милиона KМ за финансирање текуће производње и капиталних инвестиција у пољопривреди, као и 30 одсто фиксног поврата средстава на инвестиције у пољопривредну механизацију, опрему у сточарству, инвестиције у биљној производњи и наводњавању, те преради пољопривредних производа.

Обезбијеђен је и регрес за дизел-гориво за прољећне и јесење радове у овој години у количини од 100 литара, односно 60 KМ по хектару обрадиве површине, као и додатна средства за подршку сјетви индустријских култура у износу од 200 KМ по хектару.

У саопштењу се наводи да су обезбијеђена и додатна средства за заснивање органске производње од 400 KМ по хектару и 400 KМ по условном грлу.

С циљем подршке увезивању примарне производње и прехрамбене индустрије, као и инвестирања у проширење производних капацитета, обезбијеђена су намјенска средства Инвестиционо-развојне банке за уговарање, производњу и откуп домаћих пољопривредних производа од 53,3 милиона KМ, кредитна средства Партнер фонда- револвинг фонда Министарства од шест милиона KМ, а из средстава међународних пројеката у пољопривреди обезбијеђено је 31,5 милиона KМ подршке.

Влада Српске обезбиједила је редовност у исплати подстицајних средстава, а исплаћено је 65,7 милиона KМ подстицајних средстава из прошле године или 92,53 одсто, наводи се у саопштењу.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде задужено је да прати реализацију, предузима мјере из своје надлежности и континуирано информише Владу Републике Српске о завршетку заснивања нове пољопривредне производње, са приказом ефеката предузетих мјера.

(СРНА)

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments