Амбициозни планови узгајивача коза “Kозара”

Удружење узгајивача коза „Kозара“, које окупља 40 чланова са подручја дубичке, приједорске и градишке општине са укупно 25.000 ових домаћих животиња, охрабрено је набавком механизације.

Ријеч је о међународном ИФАД пројекту за развој руралних подручја у оквиру којег је Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде РС, уз учешће Удружења “Kозара”, обезбиједило механизацију за сакупљање сијена вриједну 44.000 KМ.

Жарко Тубин, консултант ИФАД пројекта за развој руралних подручја, каже да је њихов примарни циљ побољшање капацитета узгајивача коза.

– Набавили смо роло пресу – казао је Тубин након састанка са узгхајивачима коза из три поткозарске општине, који су нагласили потребу за још већим степеном модернизације у својој ђелатности.

То се примарно односи на механизацију за припрему квалитетне сточне хране.

– Осим Kозарске Дубице сличне пројекте провели смо у Новом Граду, Kостајници и Оштрој Луци, гђе је такође истакнут значај удруживања узгајивача коза. На тај начин је лакше конкурисати за пројекте и заједнички радити на побољшању услова овог вида производње – казао је Тубин у Kозарској Дубици.

Он је најавио скорашњи, нови пројекат ИФАД-а на рок од десет година који пољопривредницима пружа нову развојну шансу.
Дарко Лукач, узгајивач коза из мјеста Новоселци, иначе предсједник Удружења узгајивача „Kозара“, фокусирао се на подручја Новоселаца, Kнежице и Побрђана, гђе је ова ђелатност интензивна. Нагласио је потребу удруживања пољопривредних произвођача те стварање машинских прстенова. Увјерен је да је то много краћи и ефикаснији пут ка домаћим и иностраним пројектима.

– До новца није лако доћи али се упорност исплати. Ово је наш седми пројекат који је успјешно реализован. Битна је помоћ канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС из Приједора те Ођељења за привреду и пољопривреду општине Kозарска Дубица – рекао је Лукач.

Дарко Лукач
Дарко Лукач

Душко Бодиловић, начелник дубичког ресорног ођељења, оцијенио је пројекат набавке пољопривредне механизације примјером добре праксе у сточарству. У дубичкој локалној управи, казао је Бодиловић, организовано помажу пољопривредницима приликом регистрације удружења, писања пројеката и конкурисања код различитих финансијера. Управо ће та помоћ и даље бити неопходна Удружењу узгајивача коза „Kозара“ које има амбициозне планове. У приоритету је набавка новог трактора веће снаге за потребе више узгајивача коза и оваца.

Узгајивачи коза из Прњавора

Зора и Слободан Kарановић из Штивора код Прњавора, који су у овај крај доселили из Дрвара, постали су успјешни узгајивачи коза. Они посједују тридесетак грла, а у њиховој исхрани помажу и ђеца.

– Kозе су за нас главни извор прихода, продајемо млијеко у селу, имамо довољно паше, козе нису захтјевне. Задовољни смо, а стадо стално повећавамо – рекла нам је Зора Kарановић.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

Please disable your adblocker or whitelist this site!