Министарство пољопривреде: Формирање седам кластера до краја године

У Републици Српској ће до краја године бити формирано седам регионалних кластера чији је циљ организован приступ пољопривредној производњи, најавио је на данашњој радионици у Бијељини менаџер пројекта “Развој конкурентности у руралним подручјима” Драган Вучковић.

Вучковић је навео да овај пројекат Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске предвиђа улагање 20 милиона КМ и укупно инвестирање у домаћу пољопривредну производњу више од 30 милиона КМ кроз привлачење инвеститора и обједињено улагање ресорног министарства, локалних заједница и пољопривредника.

– Ми смо кроз овај пројекат увели праксу регионалног удруживања у кластере чија је суштина обједињавање интересних група, а овдје су то мали пољопривредни произвођачи који кроз кластер треба да обједине своју понуду, наступ на тржишту и потражњу за репроматеријалом да би се смањили трошкови и повећали ефекти њиховог рада – рекао је Вучковић на радионици.

Према његовим ријечима, кластери ће бити формирани у сарадњи са ресором за савјетодавство Министарства и географски ће пратити њихову организацију са седам регионалних канцеларија у Републици Српској.

– Организовање пољопривредника за овакав плански приступ производњи за сада иде доста добро и људи разумију о чему је ријеч – оцијенио је Вучковић.

Он је навео да је предузеће “Сава Семберија” у Бијељини један од лидера који има бизнис-план, те да ће бити више лидера у регији који ће кроз овај пројекат укључивати мале произвођаче у уговорену производњу за сигурна тржишта.

Директор фабрике “Сава” Стево Филиповић рекао је да директну корист од кластера имају пољопривредници, кроз субвенцију 50 одсто за сав репроматеријал у производњи.

– Корист за “Саву” је што на овај начин добија свјежу и квалитетну домаћу сировину за своју производњу. Од 100 коопераната са којима сарађујемо, до сада су већ 83 пољопривредника пријављена за учешће у кластеру – навео је Филиповић.

Извор

Обавјештења
Обавијести ме о
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments